Econoom Ivan Van de Cloot richt een nieuwe denktank op: “Hogere inflatie zorgt voor debatten”

Econoom en columnist Ivan Van de Cloot heeft een nieuwe denktank opgericht, Stichting Merito. Hij hoopt een bredere bandbreedte aan het debat toe te voegen, zonder taboes. Business AM vroeg alvast naar een aantal van zijn ideeën.


Beluister hier het volledige interview met Ivan Van de Cloot:


De essentie: Door het veranderende economische landschap verwacht Van de Cloot meer politieke debatten, waardoor zijn denktank kan bijdragen aan het beleid. Hij wil vooral het debat breder trekken dan het nu gevoerd wordt.

  • Van de Cloot legt uit: “Het vertrouwen in de politiek staat heel laag staat en kan enig schokeffect opleveren bij de verkiezingen van volgend jaar. Het is heel belangrijk dat het maatschappelijk debat goed gestoffeerd wordt met analyses voor onze toekomst. En daar wil Merito aan bijdragen.”
  • “De Vlaamse overheid moet beter aansluiten bij goed bestuur. Denk aan de problemen met onze subsidie. Het vergeet vaak wat de kerntaken zijn en zich verliest in allerlei nevenactiviteiten.”
  • “Voor die 6 miljoen Vlamingen is het ook belangrijk dat ook België beter bestuurd wordt. Denk aan de staatsschuld die niet meer onder controle is”, aldus de econoom. “Zelfs de Europese instellingen moeten kritischer bevraagd worden. En dat vergt een bredere bandbreedte van het maatschappelijk debat waar we geen taboes rond bepaalde onderwerpen accepteren.”

Bevoegdheden naar de gemeentebesturen

  • “De voorbije vijftien jaar zaten we in een kunstmatige lagerente-omgeving. Zodat de politiek nauwelijks verplicht werd om keuzes te maken. Nu is er weer een omgeving van inflatie en hogere rente, en dat zal voornamelijk een verschil maken op de politiek. Dan komen er weer debatten zoals in normale omstandigheden. Daar kunnen we aan bijdragen.”
  • “Hervormingen dringen zich op voor beter bestuur op alle beleidsniveaus. Dat betekent vaak dat er bevoegdheden naar het lokale niveau moeten, naar de gemeentebesturen. Daar leeft de democratie nog meer. Hoe verder van de burger, hoe minder dat de burger zich nog betrokken voelt bij het reilen en zeilen in de politiek”, besluit Van de Cloot. (as)
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.