Apple Vision Pro moet zich schrap zetten, want Samsung bereidt zijn eigen headset voor: eerste lekken tonen voorproefje

Een zogenaamde foto van de mixed reality-headset van Samsung is opgedoken, waardoor het gerucht van een aanstaande lancering van een concurrent voor de Apple Vision Pro nieuw leven wordt ingeblazen. Er blijven echter nog veel onduidelijkheden bestaan ​​over de plannen van de Zuid-Koreaanse fabrikant.

De achtergrond: Al geruime tijd doen geruchten de ronde dat Samsung werkt aan zijn eigen mixed reality-headset, simpelweg genaamd Samsung XR.

  • Een project waarvan wordt beweerd dat de onthulling is uitgesteld na de officiële aankondiging van de Apple Vision Pro. De Zuid-Koreaanse fabrikant zou onder de indruk zijn geweest van de headset van zijn concurrent en zijn product dienovereenkomstig hebben willen verbeteren.

In het nieuws: De foto van de vermeende nieuwe mixed reality-headset van Samsung toont een apparaat met een ontwerp dat lijkt op dat van de Meta Quest. De headset is zwart van kleur en heeft minstens 6 ingebouwde camera’s.

  • Niets garandeert dat dit prototype ooit door Samsung zal worden uitgebracht.
  • De uiteindelijke versie van de Samsung XR-headset kan aanzienlijk verschillen, vooral nu de Zuid-Koreanen hebben besloten hun product te verbeteren na de indrukwekkende onthulling van de Vision Pro.

Een gerucht om met een korrel zout te nemen

De details: De vermeende specificaties en de potentiële prijs van het apparaat zijn ook uitgelekt in een artikel op de Chinese website VRTuoluo, dat inmiddels werd verwijderd.

  • De Samsung XR zou twee OLED-microschermen bevatten, evenals een in-house Exynos 2200-processor.
  • Wat betreft het besturingssysteem en de apps, kunnen we ons voorstellen dat de ervaring vergelijkbaar zal zijn met die op de tablets en smartphones van de fabrikant, met een One UI-overlay gebaseerd op Android en productiviteitsgerichte apps.
  • De headset zou niet worden geleverd met controllers, wat betekent dat het apparaat wordt bediend via oogbewegingen en handbewegingen, net als de Vision Pro.
  • Wat de prijs betreft: deze zou tussen de 1.000 en 2.000 dollar liggen. Een (brede) prijsklasse die het tot een opmerkelijke concurrent voor Apple zou maken, dat zijn headset voor 3.500 dollar verkoopt.

Opmerking: In tegenstelling tot Apple zou deze headset niet de eerste stappen van de fabrikant op het gebied van VR-headsets markeren, omdat Samsung al in het begin van de jaren 2010 samenwerkte met Oculus (in 2014 overgenomen door Meta) om de Gear VR uit te brengen. Na twee versies voor ontwikkelaars werd er in 2015 een consumentenversie uitgebracht. De productie ervan werd in 2020 stopgezet.

Conclusie: We moeten natuurlijk in gedachten houden dat dit alles op nog weinig is gebaseerd. Het is goed mogelijk dat Samsung helemaal niet aan zo’n product werkt, hoewel het zeer twijfelachtig lijkt dat de Zuid-Koreaanse fabrikant Apple zomaar met rust zou laten zonder enige vorm van weerstand. Hoe dan ook, de mogelijke officiële aankondiging van de Samsung XR-headset zou nog even op zich kunnen laten wachten, naar verluidt pas medio 2024. Nog even geduld, dus.

(as/evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.