Een aantal grote Europese bedrijven die in Rusland actief waren, hebben samen een verlies van meer dan 100 miljard euro opgetekend. Dat blijkt uit een analyse van Financial Times.
De essentie: Rusland dwingt buitenlandse bedrijven die het land verlaten om hun activa te verkopen voor forse kortingen. Bovendien worden uitstapvergoedingen aangerekend. Vooral energie- en nutsbedrijven moesten klappen incasseren, blijkt uit de analyse.
- Financial Times voerde een peiling uit bij 600 grote Europese bedrijven. 176 van hen hebben financiële tegenvallers genoteerd als gevolg van de verkoop, sluiting of inkrimping van hun activiteiten in Rusland. Daar worden indirecte effecten van de oorlog, zoals verhoogde energieprijzen, niet bijgerekend.
- Meer dan 40 procent van de verliezen worden opgetekend door energiebedrijven. Enkel de drie oliegiganten BP, Shell en TotalEnergies zijn meer dan 40 miljard euro kwijt aan hun activiteiten in Rusland. Dat wordt meer dan gecompenseerd door de hoge olie- en gasprijzen: de oliegiganten noteerden allemaal sterke winstcijfers, alhoewel de winst dit jaar een stuk minder laag ligt dan in 2022, toen prijzen hoge toppen scheerden.
- BP heeft de grootste verliezen moeten slikken. Enkele dagen nadat Rusland Oekraïne binnenviel, kondigde het Britse energieconglomeraat aan zijn aandeel van 19,75 procent in het Russische oliebedrijf Rosneft te verkopen. Dat kostte het bedrijf meer dan 25 miljard dollar, destijds ruim 22 miljard euro.
- TotalEnergies staat op de tweede plaats. Het bedrijf verloor in totaal zo’n 14,8 miljard dollar. Het bedrijf heeft daarbovenop nog afstand gedaan van een aandeel van zo’n 20 procent in het Yamal-LNG-project, een installatie die in totaal zo’n 15 tot 20 miljard heeft gekost.
- De Nederlands-Britse oliereus Shell verloor naar eigen zeggen een slordige 4 miljard dollar door Rusland te verlaten. Het bedrijf had een aantal joint-ventures met de Russische gasreus Gazprom en financierde ook deels de (intussen geannuleerde) Nord Stream 2-pijpleiding.
- Ook nutsbedrijven hebben het zwaar te verduren, met een aandeel van zo’n 15 procent. Zij verloren samen 14,7 miljard euro. Financiële instituten, zoals banken, verzekeraars en investeringsfirma’s hebben in totaal een verlies van 17,5 miljard euro genoteerd. Industriële bedrijven noteerden samen een verlies van 13,6 miljard.