Canada gaat binnenkort waarschuwingslabels rechtstreeks op sigaretten afdrukken. Elke sigaret zal een waarschuwingen bevatten zoals “Sigaretten veroorzaken kanker” of “Elke trek bevat gif”.
Canada drukt waarschuwingslabel voortaan op elke sigaret

Waarom is dit belangrijk?
Roken wordt gezien als een risicofactor voor longkanker, hartziekten en beroertes. Overheden blijven daarom de strijd tegen roken verderzetten. Niet enkel door ononderbroken prijsverhogingen, maar ook door waarschuwingen over de gevolgen van roken niet enkel op de verpakking, maar ook op de sigaret zelf af te drukken.In het nieuws. In Canada verschijnen vanaf 1 augustus waarschuwingen over de gevolgen van roken op de sigaretten zelf.
- De regering Trudeau hoopt zo het tabaksgebruik in Canada tegen 2035 tot minder dan 5 procent te reduceren. Het doel is om vooral jongeren af te schrikken om te gaan roken.
- Canada heeft al sinds 1989 verplichte waarschuwingslabels op sigarettenpakjes; het Verenigd Koninkrijk had die al in 1971.
- Het gebruik van waarschuwingslabels heeft ook in de VS geleid tot een aanzienlijke afname van het aantal rokers.
- Volgens het Center for Disease Control and Prevention was 42 procent van de volwassenen in de VS midden jaren zestig roker. In 2021 daalde dat aantal tot een historisch dieptepunt van 11 procent.
- Het gebruik van elektronische sigaretten bleek echter te zijn gestegen.
Zweedse Snus
- Ook de EU voert strijd tegen rokers, met Zweden als absolute primus.
- Zweden heeft het laagste percentage rokers in de EU: vorig jaar rookte 5,6 procent van de Zweden boven de 15 jaar dagelijks, ruim onder het percentage van 18,5 procent in de hele EU en aanzienlijk minder dan de 20 procent die 20 jaar geleden rookte.
- Hoewel tientallen jaren van antirookcampagnes en wetten enige waardering verdienen, is Zweden ook de uitvinder van snus, een rookloos tabaksproduct dat overal elders in de EU verboden is, maar dat Zweden mag houden omdat het land bij zijn toetreding tot de EU met succes een vrijstelling heeft gekregen vanwege zijn culturele geschiedenis.