Jean Muls, die vorig jaar ontslagen werd als CEO van Bpost België, is ongerust over de toekomst van het postbedrijf, zo zegt hij in interviews aan Sudinfo en Het Laatste Nieuws. Hij trekt de vergelijking met Sabena, de nationale luchtvaartmaatschappij die in 2001 failliet ging, en broedt op een alternatief plan.
De figuur: Jean Muls werd in oktober vorig jaar ontslagen als CEO Bpost België, de op een na belangrijkste functie na de groeps-CEO. Over het waarom, lopen de versies uiteen. Hij was er nog geen jaar aan de slag. Muls was in elk geval de persoon die de mogelijke marktmanipulatie door Bpost aan het licht bracht rond het inmiddels beruchte krantencontract.
Zijn analyse: Volgens Muls wordt Bpost door de scandalitis van de voorbije maanden geconfronteerd met “de grootste vertrouwenscrisis uit zijn bestaan”:
- De aandeelhouders zien de beurswaarde verdampen.
- De burgers vragen zich af of het belastinggeld wel goed besteed is bij Bpost
- De medewerkers aan de basis wantrouwen de leiders aan de top.
“Geen tweede Sabena”
Zijn sombere conclusie: Volgens Muls rijdt Bpost, dat overigens al maanden geen permanente groeps-CEO heeft, tegen de muur als de constructiefouten niet aangepakt worden. “Met dit bedrijf dat zoveel troeven heeft – gemotiveerde medewerkers, structurele sterktes, een goed functionerend sociaal overleg – mogen we geen tweede Sabena riskeren”, zegt hij in de kranten van Sudinfo.
Opmerkelijk: De ex-topman van Bpost België deelt dus de donkere analyse van participatiemaatschappij SFPIM (voorheen FPIM) die eerder deze maand in de Wetstraat circuleerde. “Als men dit niet goed aanpakt, kan het bedrijf overkop gaan”, klonk het toen.
Het plan-Muls
Zijn alternatieve plan: Hoewel Muls operationeel niets meer te maken heeft met Bpost, heeft hij toch een strategisch plan bedacht voor het postbedrijf. Hij ontkent evenwel te hengelen naar zijn oude job. Dat alternatieve plan is meer gericht op pakjesverdeling binnen Europa en minder op brieven, kranten en tijdschriften. Met de huidige Amerikaanse tak van Bpost, Radial, ziet Muls weinig synergieën.
- Hij pleit voor een tabula rasa op directievlak via de vervanging van de huidige top door “een ploeg van experts”, ervaren rotten uit de logistieke sector.
- Volgens Muls heeft Bpost op korte termijn ook “een transformerende overname” nodig om de logistieke ambities van de groep in Europa te versterken. Hij laat daarbij uitschijnen dat er mogelijk wel interessante bedrijven te koop staan op dit moment.
- “Maar we moeten ook breder nadenken”, zegt hij bij HLN. “Moet de overheid nog wel controle uitoefenen over het hele bedrijf, of enkel over die tak die zich bezighoudt met de binnenlandse markt?”
Uitgezoomd: Zo’n alternatief plan maakt uiteraard geen enkele kans als de meerderheidsaandeelhouder, de Belgische staat, er geen heil in ziet. Als Muls ook maar enig uitzicht op slagen wil hebben, zal hij dus op zoek moeten naar politieke bondgenoten.
(ns)