Permanente schade bij Belgische horeca door coronacrisis

Permanente schade bij Belgische horeca door coronacrisis
Getty Images

De horecasector heeft het moeilijk om uit de put te klauteren die de coronacrisis veroorzaakt heeft. Dat blijkt uit onderzoek van bedrijfsdataspecialist Altares Dun & Bradstreet. Vooral bij cafés en restaurants ligt de economische activiteit nog steeds beduidend lager dan voor corona.

Het onderzoek: Altares meet maandelijks per sector de handelsintensiteit. Dat is een graadmeter voor de economische activiteit op basis van het factuurverkeer (bijvoorbeeld het aantal facturen dat circuleert) in elke sector.

Enkele bevindingen:

  • Geen enkele sector haalt vooralsnog het niveau van januari 2020, de periode net voor de coronacrisis in alle hevigheid losbarstte in ons land.
  • Er is in het algemeen wel beterschap te zien in het eerste kwartaal van dit jaar tegenover een kwartaal eerder.
  • Een sector heeft het duidelijk erg moeilijk: de horeca. De handelsintensiteit bij cafés en restaurants ligt liefst 25 procent lager dan voor corona. Hotels scoren iets beter, met een terugval van circa 17 procent.

Inflatieschok

Ingezoomd: Waarom herstellen restaurants en cafés beduidend trager van de coronaklap dan andere sectoren? Joris Peeters van Altares Dun & Bradstreet ziet minstens drie problemen:

  • Stijgende voedingsprijzen. De kosten van drank en voeding stegen de laatste maanden fors, tot wel 30 procent meer dan vorig jaar. “Die schommelingen kunnen de rendabiliteit van restaurants en cafés enorm onder druk zetten, vooral wanneer die niet doorgerekend kunnen worden naar de klant.”
  • Loonskosten en personeelsproblemen. De sector wordt geconfronteerd met de moeilijkheid om personeel aan te trekken én behouden, wat de kwaliteit van de dienstverlening beïnvloedt. “Daarnaast speelt ook de indexering van de lonen een grote rol in de hoge uitgaven van horeca-uitbaters”, zegt Peeters.
  • Stijgende huur. Nog een gevolg van de hoge inflatie en de indexeringen: toplocaties voor horecazaken gaan vaak gepaard met hogere huurkosten. “Wanneer die stijgen, zet dat de financiële situatie van zaken onder hoge druk”, zegt Peeters.

De hamvraag: is de economische schade bij cafés en restaurants permanent?

  • Tijdens de coronacrisis lieten zowel hotels, cafés als restaurants een enorme daling van de economische activiteit zien door de opgelegde sluitingen. Daarna volgde een comeback in de lente van 2022, maar die opflakkering kan – vooral bij de cafés en restaurants – niet verhinderen dat de klad er snel weer inkwam.
  • Altares stelt vast dat de handelsintensiteit sinds midden 2022 relatief stabiel blijft bij cafés en restaurants, rond een niveau van 75 procent tegenover begin 2020. Dat doet vrezen dat een kwart van de economische activiteit in die sector niet meer gaat terugkeren.

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.