Dat toepassingen als ChatGPT de werkvloer dooreenschudt, bewijzen de recente aankondigingen van bedrijven als IBM en BT, waar duizenden jobs overbodig worden. Toch vindt Adrian Gregory, topman Europa bij IT-dienstverlener Insight, dat er reden tot optimisme is. “De democratisering van AI opent nieuwe bedrijfsopportuniteiten”, zegt hij in een gesprek met Business AM.
Nasdaq-bedrijf Insight is wereldwijd een van de grote verdelers van Microsoft-toepassingen op de zakelijke markt. “Ik was toevallig voor een meeting op het hoofdkwartier van Microsoft in februari, toen ze de reeks aankondigingen rond ChatGPT deden. De opwinding hing duidelijk in de lucht. Het ene nieuws volgde het andere op”, vertelt Gregory.
“AI is er natuurlijk al een tijdje, maar wat nieuw is dat de toepassingen nu toegankelijker worden voor het brede publiek. De meeste technologieën waar nu zoveel om te doen is, zijn puur technisch niet nieuw en al enkele jaren bekend bij de kenners. Het is de user experience die nieuw is: werkelijk iedereen kan nu ChatGPT gebruiken.”
Wat zijn de gevolgen voor de zakenwereld?
Adrian Gregory: “De ontwikkeling van apps was vroeger 100 procent specialistenwerk. Dat verandert helemaal. We gaan van specialistenwerk over low code tot helemaal no code. Dat betekent dat je bedrijfsprocessen zal kunnen herprogrammeren en heruitvinden zonder alle IT-kennis die je daar vroeger voor nodig had.”
Zal een bedrijf als Insight daardoor minder werk hebben?
“Ik denk net meer werk, omdat meer mensen in het bedrijf toegang zullen moeten krijgen tot de communicatie-software en ermee gaan werken.”
Geeft u eens een voorbeeld.
“Neem de chatapp Microsoft Teams. De meeste mensen op de werkvloer gebruiken dat gewoon voor videochat, maar dat platform kan ook gebruikt worden om koppelingen te maken met allerhande Business Intelligence-toepassingen, bijvoorbeeld om salesrapporten mee te maken.”
“We gaan via Teams en AI veel meer vormen van online samenwerking in realtime zien, omdat de AI alles laagdrempeliger maakt. Heb je een idee voor een nieuw product, dan kan je meteen de onderzoeks- en preproductiefase simuleren, daarna kijken hoe de productie er operationeel uit zal zien en de productiekosten inschatten.”

Jobcreatie of -destructie?
Moeten we bang zijn om onze baan te verliezen door AI?
“Ik ben daar optimistisch over. Een oudere vriend vertelde me dat toen de zakrekenmachine destijds uitkwam, de grote vrees was dat de kinderen dom gingen zijn, omdat ze niet meer zouden hoofdrekenen. Het ging een ramp zijn. Uiteindelijk viel dat wel mee, maar de kinderen moesten wel andere zaken gaan leren, omdat sommige skills niet meer nodig waren. Ook nu zal de wereld van het onderwijs zich moeten aanpassen aan de opkomst van AI.”
Volgens sommigen is generatieve AI, die verondersteld wordt nieuwe kennis te genereren, eigenlijk niet zo goed in het creëren van nieuwe zaken. De technologie is vooral een heel goede kopieerder van bestaande kennis, luidt de kritiek.
“Precies. Het kan alleen maar de bronnen gebruiken waarover het beschikt. Maar wat AI wel kan doen, is het menselijke creatieproces versnellen. Een wetenschapper hoeft minder tijd te besteden aan opzoekwerk en het maken van rapporten, en zal meer tijd hebben voor experimenten in het labo. In die zin pakt AI de job van de wetenschapper helemaal niet af. De technologie vergroot alleen zijn mogelijkheden.”
Niet iedereen is zo optimistisch.
“Ik denk niet dat we er bang voor moeten zijn. Wat wel nodig is, is regulering, zodat er geen ingebouwde vooroordelen in de AI zitten. Een pauze, zoals onder meer Elon Musk en Steve Wozniak voorstelden, lijkt me geen goed idee, maar regulering is zeker wel nodig, want soms geloven mensen alles wat ze zien. Zonder controle voor bepaalde maatschappelijke regels, kan AI gevaarlijk worden.”
Zal AI tot grote kostenbesparingen leiden bij bedrijven?
“Wellicht wel, maar dat lijkt me niet de manier om naar de nieuwe technologie te kijken. Veel bedrijven kijken eerder naar de opportuniteiten die ontstaan dan naar de mogelijke kostenverminderingen. Een bedrijf kan zeggen: ‘Halen automatisering en AI de kosten met 30 procent naar omlaag?’. Maar je kan ook zeggen: ‘Laat ons met AI de klantenervaring verbeteren en zo ons product verbeteren’.”
Zullen we meer samenwerking en allianties tussen bedrijven zien?
“Dat denk ik wel. De B2B-samenwerkingen (business-to-business) kenden enkele jaren geleden een opstoot dankzij de API-interfaces (verbindingspunten tussen applicaties, red.). De jongste democratisering van technologie opent nu de deur naar super-apps, waarbij verschillende functies gebundeld worden. We kennen al enige tijd de grote Chinese alles-in-een apps voor consumenten. We verwachten dat ook voor B2B.”
Metaverse
Dat brengt ons naadloos bij het metaverse. CEO Marc Zuckerberg van Meta ziet bedrijven nauw samenwerken in zo’n 3D-internet van de toekomst. Bent u een believer of een non believer?
“Ik ben een believer. Kent u de film The Lawnmower Man? Nu verraad ik mijn leeftijd, wellicht. Een film uit de jaren negentig die de moeite waard is. Het hoofdpersonage gaat leven in virtuele wereld en leidt tot allerhande problemen.”
“Maar ik zie geen dystopische toekomst zoals in die film. Ik zie het metaverse eerder als een bruikbare tool voor training en opleiding met apparaten als een HoloLens, bijvoorbeeld voor medisch personeel, security, het leger of hulpdiensten als de brandweer. De immersieve ervaring kan hen leren omgaan met verscheidene realiteiten.”
Dus het metaversum zal niet zozeer draaien rond fun, maar eerder om praktische toepassingen?
“Wel, gaming zal natuurlijk een belangrijk deel ervan zijn. Maar ik ben vooral benieuwd naar de zakelijke toepassingen van bijvoorbeeld augmented reality. Ik verwacht ook meer virtuele vergaderingen.”
Er blijft wel het probleem van het toestel. Een 3D-bril blijft een log ding.
“Daar is inderdaad nog een weg af te leggen. Maar je kan je voorstellen dat we op het einde van de rit geen fysiek doorkijkding meer nodig zullen hebben, maar alleen een apparaatje dat rechtstreeks verbonden is met je hersenen. Ik verwacht dat het metaverse uiteindelijk een onderdeel wordt van ons dagelijkse leven, en ons met dat leven zal helpen.”
(kg)