Eilandengroep met 50.000 inwoners is strijdtoneel in tech-oorlog rond Huawei

De Faeröer-eilanden zitten gevangen tussen de Chinese hamer en het Amerikaanse aambeeld. Het land is de inzet geworden van de handelsoorlog tussen de twee grootmachten. Wat er op het spel staat? Opnieuw de 5G-technologie, die door de archipel aan een externe leverancier moet worden toevertrouwd.

De Faeröer-archipel bestaat uit 18 eilanden, gelegen in de noordelijke Atlantische Oceaan in de driehoek Schotland-Noorwegen-IJsland. De 50.000 Faeröers vormen een autonoom onderdeel binnen het Koninkrijk Denemarken dat niet tot de EU behoort. Vrij onbetekenend dus voor de internationale geopolitiek? Integendeel, want de nabijheid van het Noordpoolgebied geeft deze regio een zeer speciale militaire positie.

Huawei, altijd Huawei

De Faeröers zijn dus op zoek naar een externe leverancier voor hun 5G-netwerk. Net zoals dat het geval is met Groot-Brittannië, Duitsland, Polen en andere Europese landen, willen de Verenigde Staten verhinderen dat het Chinese Huawei hierbij wordt betrokken. Washington voert de druk sinds meer dan een jaar steeds verder op.

Volgens Carla Sands, de Amerikaanse ambassadeur in Denemarken, zouden de Faeröer veroordeeld worden ‘om onder de Chinese communistische regels te werken’ indien ze het contract aan Huawei gunnen. Sands beschuldigt de Huawei-functionaris voor de noordelijke regio ervan ‘te werken voor de Chinese communisten’. Die zouden ‘spionage, corruptie en steekpenningen naar de wereld exporteren’.

China, een veelbelovende handelspartner

De Faeröer-archipel bevindt zich in een delicate situatie. Indien ze de Amerikaanse eisen inwilligt dreigt ze met China een van haar meest veelbelovende handelspartners te verliezen. De archipel leeft grotendeels van de visvangst en de visteelt. Meer dan 90 procent van de export bestaat uit makreel, haring, kabeljauw en zalm.

Vooral deze laatste vissoort wordt steeds populairder in China. Ze is al goed voor 7 procent van alle export vanuit de Faeröer. De archipel opende eerder dit jaar zelfs een kantoor in Beijing om de handel te bevorderen. In totaal zal de export van de Faeröer dit jaar naar verwachting 550 miljoen dollar bedragen. Dat is ruwweg 190 miljoen dollar meer dan tien jaar geleden.

‘China is niet zomaar een klant, het is een noodzaak’

‘China is niet zomaar een goede klant, het is een noodzaak’, aldus Martin Breum, een Noordpoolspecialist die over de Faeröer heeft geschreven. De Faeröers hebben inderdaad maar één grondstof en dat is vis.

De Faeröers zelf zijn verdeeld over de zaak. Maar zelfs als een aantal onder hen de Verenigde Staten verkiezen boven China, hebben ze geen boodschap aan de inmenging van Amerikaanse functionarissen. Ook wijzen ze erop dat Huawei heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het bestaande 4G-netwerk.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.