Europese levensverwachting voor tweede jaar op rij gedaald

De uitbraak van de coronapandemie heeft ook in Europa een duidelijke impact op de levensverwachting gehad. Dat blijkt uit een rapport van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat een gemiddelde Europeaan in 2021 kon verwachten 80,1 jaar oud te worden. In 2019 werd echter nog een absolute piek van 81,3 jaar opgetekend. Dit betekent dat de uitbraak van het virus Covid-19 de levensverwachting van de Europese bevolking met meer dan een jaar heeft doen dalen.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds Eurostat ruim twee decennia met zijn metingen van start is gegaan, heeft de Europese levensverwachting een constant groeiende trend laten optekenen. Maar aan die positieve curve is met de uitbraak van de coronapandemie een abrupt einde gekomen. Besmettingen met het virus Covid-19 hebben ook in Europa vele mensen het leven gekost. Daardoor is de levensverwachting van de gemiddelde Europeaan opnieuw gedaald.

Elk decennium ruim één jaar winst – Bij het begin van deze eeuw kende de Europese bevolking een gemiddelde levensverwachting van 77,6 jaar. Sindsdien is die levensverwachting met 2,5 jaar toegenomen.

  • Die winst moet volgens wetenschappers aan verschillende factoren worden toegeschreven.
    • Onder meer mocht een verdere daling van de kindersterfte worden gemeld, maar anderzijds kon de Europese bevolking ook profiteren van een betere openbare gezondheidszorg.
    • Andere motoren van de hogere levensverwachting waren de stijgende levensstandaard, een beter onderwijs en een verbeterd bewustzijn van gezondheidsfactoren.
  • Onder de invloed van het virus Covid-19 heeft Europa op het gebied van levensverwachting echter terrein verloren. “Dat verlies moet worden goedgemaakt om opnieuw met een opwaartse trend te kunnen aanknopen”, werpen de onderzoekers op.

Mediterrane regio het meest gezond: Verder wordt opgemerkt dat in Spanje, Italië en Frankrijk de hoogste levensverwachting kan worden opgetekend. “Dat wordt vaak in verband gebracht met het mediterrane dieet, hoewel ook nog andere factoren tot die positieve resultaten hebben bijdgedragen”, wordt in het rapport aangevoerd.

  • De hoogste levensverwachting werd geregistreerd in de regio rond de Spaanse hoofdstad Madrid, waar de bevolking mag verwachten gemiddeld 84,8 jaar oud te worden. Daarmee laat Madrid het Europese gemiddelde ruimschoots achter zich.
  • De regio’s met de laagste levensverwachting van Europa bevinden zich daarentegen allemaal in Bulgarije.
    • In het noord-westen van Bulgarije werd een gemiddelde levensverwachting van 69,7 jaar gemeten. Dat gebied is de enige Europese regio waar de levensverwachting onder de grens van de zeventig jaar blijft.
    • Maar ook in het centrum (70,4 jaar), het zuidoosten (71 jaar) en het noordoosten (71,2 jaar) van het land worden lage scores gemeten.
    • Bulgarije werd niet alleen zwaar door besmettingen met het virus Covid-19 getroffen, maar bovendien diende bij een aanzienlijk deel van de bevolking een sterk verzet tegenover vaccinaties tegen het coronavirus te worden opgetekend.
  • In België liet de provincie Vlaams-Brabant met een levensverwachting van 83,6 jaar het beste resultaat noteren.
    • Daarna volgen Limburg (83,2 jaar), Waals-Brabant (83,1), Antwerpen (82,9), West-Vlaanderen (82,8), Oost-Vlaanderen (82,7), Luxemburg (80,3), Luik (80,1), Namen (80) en Henegouwen (79).

Overlijdens: Uit de cijfers van Eurostat blijkt dat er twee jaar geleden in de Europese Unie bijna 5,30 miljoen overlijdens moesten worden geregistreerd, tegenover ruim 5,18 miljoen sterfgevallen het jaar voordien.

  • Vier jaar geleden, voor de uitbraak van de wereldwijde coronacrisis, was er sprake van ruim 4,65 miljoen doden.
    • Twee jaar geleden was er daarbij in de Europese Unie sprake van 11,8 overlijdens per duizend inwoners.
    • Dat was 0,2 sterfgevallen meer dan het jaar voordien en 1,2 overlijdens meer dan vier jaar geleden.
  • Nog wordt opgemerkt dat de Europese Unie twee jaar geleden per duizend geboortes 3,2 kinderen overleden. Tien jaar voordien was nog een sterftecijfer van 3,8 overlijdens per duizend borelingen gemeld.
  • Tenslotte wordt aangevoerd dat vrouwen in de Europese Unie gemiddeld 5,7 jaar langer leven dan mannen.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.