Bao Living zet in op efficiënter wonen met een slimme aanpasbare module

Hoe kun je op een duurzame wijze meer leefruimte creëren en de bouwtijd inkorten? Het bedrijf Bao Living combineert alle nutsvoorzieningen in de slimme module SAM. Benjamin Eysermans is mede-eigenaar van Bao Living geeft toelichting op Business AM.


Beluister hier het volledige interview


De essentie: SAM (Slimme Aanpasbare Module) is een modulair en circulair meubelsysteem dat alle toestellen voor de keuken, badkamer, ventilatie, verwarming en elektriciteit tot één geheel vervat.

  • “We zijn vooral actief in appartementen, kantoren en de modulaire woningsector”, vertelt Benjamin Eysermans. “Met dit product kunnen we tot 20 procent meer leefbare woonoppervlakte creëren, vier maanden bouwsnelheid winnen en het is ook veel duurzamer dan de traditionele manier van werken.”
  • Benjamin bedacht het product met anderen tijdens hun studies. Zij stelden zichzelf de vraag wat de grootste negatieve bijdrage was van het klimaat. “Dat was dus de bouwsector. We zijn dan op zoek gegaan naar de meest inefficiënte elementen. En dan kwamen we eigenlijk heel snel op die laatste fase: de installatie van technieken: keuken, badkamer, ventilatie, verwarming en elektriciteit”, deelt hij mee.
  • “We zagen dat daar heel veel fout ging. En dan zijn we gaan nadenken hoe dat beter kon. Ons idee was om alles te groeperen in één geheel. Dan volledig digitaal aan het werk samen met de klant en vervolgens in een fabriek het gaan automatiseren”, klinkt het.
  • Het bedrijf is nu vier jaar commercieel actief. De grootste uitdaging in het begin was om binnen te raken in de sector. “Het is een sector met de reputatie vrij conservatief te zijn. We hebben eerst kleinschalige projecten moeten doen om de aarzeling bij de grotere klanten weg te halen. Dat is ondertussen gelukt”, vertelt Benjamin. Ondertussen sloot Bao Living een overeenkomst met de beursgenoteerde ontwikkelaar Immobiel om studio’s te voorzien van SAM.
  • De kostprijs van de installatie van een module is afhankelijk van de plaats en grootte van de woning. “Het wisselt ergens tussen de 18.000 en eind 30.000 euro voor de grootste units”, reageert Benjamin.

(nd)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.