Huis van de toekomst is van karton

Het Amsterdamse bedrijf Fiction Factory heeft met zijn project Wikkelhouse een nieuw modulair bouwsysteem ontwikkeld, gebaseerd op kartonnen componenten die in amper één dag kunnen worden geassembleerd om een woning of kantoren te creëren.

Wikkelhouse is volgens Fiction Factory – een collectief van ontwikkelaars dat eerder heeft samengewerkt rond de creatie van meubels en interieurontwerp – een prototype van duurzame woningbouw met een uitzonderlijke constructieve sterkte. Het Wikkelhouse maakt uitsluitend gebruik van recyclage-materiaal en zou een levensduur van minstens vijftig jaar hebben. De kartonnen structuur wordt tegen de weersomstandigheden beschermd door een waterbestendige film, die het gebouw echter wel toelaat te ademenen. Omdat de gebouwen van Wikkelhouse geen funderingen nodig hebben, kan de constructie volgens de initiatiefnemers op één dag worden afgewerkt.

Zelfvoorzienend

De modulebouw laat bovendien toe woningen en kantoren van verschillende afmetingen te creëren, terwijl ook diverse variaties met onder meer een glazen gevel mogelijk zijn. Er wordt aan toegevoegd dat het concept zowel geschikt is voor tijdelijke als vaste huisvesting. De aankoop van één module – met een oppervlakte van 5 vierkante meter en een hoogte van 3,5 meter – vergt een investering van 3.900 euro. Voor de bouw van een volledige woning – met inbegrip van badkamer en keuken – moet een kostprijs van ongeveer 75.000 euro worden voorzien. Het Wikkelhouse werd al meer dan twintig jaar geleden door verpakkingsfabrikant en ontwerper René Snel voorgesteld. Ondanks de duidelijke voordelen die het ontwerp had te bieden, genoot Snel naar eigen zeggen slechts weinig belangstelling voor het ontwerp. Inmiddels is de situatie echter veranderd en verwacht Fiction Factory meer bijval voor het aanbod. Aan de basis van het woonconcept ligt een groentedoos die Snel eerder ontwierp voor de Nederlandse tuinbouw. Fiction Factory werkt inmiddels aan een versie die zelfvoorziening kan garanderen en dus ook geen aansluitingen op nutsvoorzieningen meer nodig zou hebben.   [vimeo 156852806 w=640 h=360] Wikkelhouse from Wikkelhouse on Vimeo. [media-credit name=”© Fiction Factory” align=”alignleft” width=”1024″]Wikkelhouse[/media-credit]

Meer