Waarom Japan de evacuatie van 110.000 inwoners voorbereidt

Waarom Japan de evacuatie van 110.000 inwoners voorbereidt
Japanners houden geregeld oefeningen – Richard Atrero de Guzman/Getty Images

Japan hield een grootschalige simulatie van een evacuatie om zich voor te bereiden op een aanval door China.

Waarom is dit belangrijk?

In Oost-Azië lopen de spanningen steeds verder op, nu China als opkomende grootmacht zijn invloedssfeer probeert uit te breiden. Een invasie van Taiwan of ontsporende escalaties in de Zuid-Chinese en Oost-Chinese Zee zijn realistische scenario’s. Japan, de grootste regionale grootmacht die als bondgenoot van de Verenigde Staten een tegenwicht aan China moet bieden, simuleerde daarom ter voorbereiding een grootschalige evacuatie.

De details: De simulatie betrof de meest zuidelijke prefectuur van Japan, Okinawa, die het dichtst gelegen is bij Taiwan.

  • Meer dan 110.000 inwoners en 10.000 toeristen zouden van de Japanse Sakishima-eilanden geëvacueerd worden naar de nabijgelegen grotere eilanden Ishigaki en Miyako. Vandaar brengen de autoriteiten en het leger de geëvacueerde personen over naar Kyushu, een van de vier Japanse hoofdeilanden. Dat schrijft Nikkei Asia.
    • 1,4 miljoen inwoners in en rond de Okinawa-prefectuur zouden bevolen worden om binnen te schuilen.
    • Uit de oefening bleek volgens de autoriteiten dat de er met de bestaande vervoerscapaciteiten nog 2,36 keer zoveel personen geëvacueerd zouden kunnen worden.

De essentie: De prefecturen die moeten omgaan met de evacuaties en opvang, zijn daar momenteel onvoldoende op voorbereid.

  • De overheid wil daarom extra realiteitszin aan de dag leggen. Het gaat dan niet alleen om inkomende raketten, maar ook conventionele aanvallen waarbij vijandige soldaten Japan zouden binnenvallen.
  • In dit scenario ging men ervan uit dat China Taiwan aanviel en de hele regio onveilig zou maken.
  • Niet alleen het Japanse militaire apparaat zou instaan voor de evacuaties. De voornaamste rol zou weggelegd zijn voor commerciële schepen en vliegtuigen.

De context: Zo’n Chinese troepeninval lijkt niet helemaal onrealistisch, aangezien China zich steeds frequenter agressiever opstelt.

  • Vorig jaar hield China in augustus nog zeer buitensporige en agressieve militaire oefeningen rond Taiwan. Aanleiding was de ontevredenheid in Beijing met het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan; zij was toen voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.
  • China ziet Taiwan als een afvallige provincie die heroverd moet worden en ging er niet mee akkoord dat zo’n hooggeplaatste politicus uit de VS het eiland bezocht.

Vorige oefening

Niet de eerste keer: Eind januari vond er ook al een gelijkaardige oefening plaats in de Kagoshima-prefectuur waarbij inwoners van afgelegen locaties overgeplaatst werden naar Kyushu.

  • Het ging toen om 11.700 inwoners van het eiland Yakushima. In april zou de oefening effectief plaatsvinden. Naar verwachting 2.000 burgers per dag zullen geëvacueerd worden zodat iedereen op zes dagen tijd in veiligheid is gebracht.

Uitgezoomd: Japan past zich steeds vaker aan nu China een grotere dreiging lijkt te vormen voor de regionale stabiliteit en vrede. Om die reden besloot de Oost-Aziatische eilandstaat al om zijn defensiebudget aardig op te krikken.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.