De Saoedische minister van Financiën heeft investeringen in Iran in het vooruitzicht gesteld. Als die er daadwerkelijk komen, zijn de Saoedi’s de eerste Amerikaanse bondgenoot die de bluf dat secundaire sancties tegen hen zullen worden gehandhaafd, aan zich voorbij laten gaan.
Saoedi-Arabië en Iran zetten Westen buitenspel na Chinese onderhandelingen

Waarom is dit belangrijk?
De VS hebben Europa er met succes van weerhouden economische betrekkingen met Iran na te streven als onderdeel van constructievere bilaterale banden. Maar het lijkt minder waarschijnlijk dat ze hetzelfde zullen kunnen doen voor steeds assertievere regeringen binnen de Gulf Cooperation Council (GCC: Saudi Arabië, Koeweit, Bahrain, Qatar, VAE en Oman) , die veel meer op het spel hebben staan.In het nieuws: Mohammed Al-Jadaan, de Saoedische minister van Financiën, vertelde aan CNBC dat, indien beide landen zich houden aan de voorwaarden van de door China geleide onderhandelingen, er “zeer snel” investeringen kunnen gebeuren in Iran.
- Riyad en Tehran, al lange tijd regionale rivalen, hebben besloten om de diplomatieke betrekkingen te hervatten na onderhandelingen die bemiddeld werden door China. De twee landen hebben zelfs besloten om weer ambassades bij elkaar te openen.
- De Saoedi’s zeggen nu bereid te zijn te investeren in Iran. “Als mensen zich echt houden aan de beginselen van wat is afgesproken, denk ik dat dat heel snel kan gebeuren … en er is geen reden waarom dat niet zou gebeuren,” zei Al-Jadaan.
- Ook beloven zij dat ze zich niet zullen mengen met elkaars interne aangelegenheden, een grote stap voor twee landen die elkaar de voorbije jaren voortdurend wantrouwden.
Westerse sancties
Belangrijk: De twee landen kunnen op economisch vlak niet sterker van elkaar verschillen, en het Westen speelt daarbij een grote rol.
- Saoedi-Arabië is een bondgenoot van het Westen en verrijkt zich al jarenlang door de enorme wereldwijde dorst naar olie. De Saoedische economie doet het zo goed dat het land honderden miljarden kan investeren in megalomane projecten zoals Neom, een futuristische megastad die 30 keer groter wordt dan New York City.
- Met de Iraanse economie gaat het minder goed, ondanks het feit dat ook dit land een grote olieproducent is. Iran gaat al een lange tijd gebukt onder westerse sancties, maar ook de wijdverspreide corruptie en een incompetent economisch beleid spelen het land parten. Zelfs grootayatollah Ali Khamenei geeft dat laatste toe.
- Het Westen sanctioneert Iran omdat men wil vermijden dat Tehran kernwapens produceert. Tijdens de Obamajaren werden de sancties afgezwakt, in ruil voor meer controle over het kernprogramma van Iran. Maar diens opvolger Donad Trump stapte eenzijdig uit de deal, waarna Iran zijn activiteiten opnieuw begon op te voeren. Sindsdien proberen alle partijen weer tot een akkoord te komen, maar de voorbije maanden lijkt dit verder weg dan ooit.
- Juist om die reden is het nieuws dat Saoedi-Arabië nu wil investeren in Iran zo belangrijk. Door geld in het land te pompen, zet de Saoedische regering zo de VS buitenspel. Hoewel de Amerikaanse regering Europa kan weerhouden in Iran te investeren, is het minder realistisch dat de golfstaten tot hetzelfde kunnen worden gedwongen. Het lijkt er daarentegen steeds meer op dat China zichzelf nu opwerpt als machtsmakelaar in de regio.
(mah)