Vier ruimtevaarders komen veilig terug aan op aarde na half jaar aan boord van ISS

Zaterdagavond landde een Dragon-ruimtecapsule van SpaceX voor de kust van Tampa, Florida. Aan boord bevonden zich vier ruimtevaarders, die terugkomen van een missie aan boord van het ISS.

In het nieuws: NASA-astronauten Nicole Mann en Josh Cassada, de Japanse ruimtevaarder Koichi Wakata en Roscosmos-kosmonaut Anna Kikina kwamen gisteren veilig aan op aarde.

  • Zij landden om 21.02 uur lokale tijd (zondagochtend 3.02 uur Belgische tijd) in de zee voor de kust van Florida. Het ruimtetuig waarin zij werden getransporteerd, de Dragoncapsule Endurance, vertrok zo’n zeventien uur eerder van het ISS.
  • De veilige landing luidt de conclusie in van de vijfde commerciële missie met een capsule van SpaceX. Enkele dagen terug vertrok de zesde dergelijke missie, Crew-6, al naar het ISS.
  • De vier ruimtevaarders bevonden zich in totaal zo’n 157 dagen in de ruimte. Tijdens hun missie werden een aantal historische primeurs bereikt. Kikina was de eerste Rus die met een Amerikaans privétuig vloog. Mann was dan weer de eerste inheems-Amerikaanse vrouw die naar de ruimte ging. 
  • In totaal legden zij tijdens hun missie een afstand van meer dan 100 miljoen kilometer af. Zij draaiden zo’n 2.512 keer rond de aarde. 

Commercial Crew Program

Uitgezoomd: De Crew-5 is een deel van NASA’s ‘Commercial Crew Program’.

  • Het doel van het programma is om commercieel aangeboden bemanningsmissies van en naar het ISS uit te voeren in opdracht van NASA. 
  • Tot nu toe worden enkel ruimtetuigen van SpaceX, de Dragoncapsules, gebruikt om missies uit te voeren. Vanaf te minste 2024 zal ook Boeing dergelijke dienst aanbieden, met zijn Boeing Starlinercapsule.
  • NASA heeft al 20 missies besteld bij beide bedrijven. Boeing zal er zes uitvoeren, SpaceX nog eens veertien. Er zijn genoeg missies gepland om het station te ondersteunen tot 2030.
  • Voordat de eerste missie met het Commercial Crew Program werd uitgevoerd, was NASA afhankelijk van Russische Sojoezraketten om astronauten naar het ISS te krijgen. Sinds 2011, toen de laatste Space Shuttle uit dienst werd gehaald, tot 2020, had NASA geen eigen lanceercapaciteit voor bemande vluchten.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.