In het Verenigd Koninkrijk zijn berichten opgedoken van Matt Hancock, de voormalig minister van Volksgezondheid. Uit die berichten bleek een armzalige aanpak van de covid-pandemie. Harry De Paepe, auteur en kenner van het Verenigd Koninkrijk, geeft uitleg op The Morning Drive van Business AM.
Matt Hancock was minister van Volksgezondheid tijdens de uitbraak van de coronapandemie. Uit berichten bleek een aanpak die te wensen overliet, met bovendien een spottende toon ten aanzien van de burgers.
- “Het gaat over duizenden en duizenden berichten”, zegt De Paepe. “Het meest frappant is de toon en ook het verkneukelen in heel die pandemie en vooral in de maatregelen die de overheid zelf trof. Soms werd gespot met de miserie van de mensen.”
- “Matt Hancock was sowieso al een figuur waarrond heel wat contestatie was. Dit duwt hem nog een beetje verder in die put van impopulariteit.”
- Dit valt heel slecht bij het Britse publiek. “Heel het verhaal over de manier waarop die berichten in de krant zijn gekomen, is op zich al een roman waard”, verklaart De Paepe. “Hancock wou een autobiografie publiceren die zou geschreven worden door Isabel Oakeshott, een journaliste. Hij heeft al zijn berichten overgedragen aan haar. Daaraan zag je al hoe die man niet doorhad hoe fout veel van die berichten wel zijn.”
- “Oakeshott was zo geschokt van die berichten dat ze die allemaal aan The Telegraph verkocht heeft. De Britten zijn heel boos, want dit gaat onder andere over strenge lockdown-maatregelen waarbij mensen die alleen, onschuldig op een bankje zaten te picknicken in het park, zware boetes ontvingen. En daarmee werd dan nog eens gespot.”
Tegen de wetenschap
- “Hancock lanceerde dan nog voorstellen om nog strenger te zijn. Het leger wordt vermeld. Maar ook, wanneer een nieuwe variant opduikt, schrijft hij ‘hoe gaan we de mensen daarmee bang kunnen maken?’. De toon is helemaal verkeerd.”
“We frighten the pants off everyone with the new strain”
Matt Hancock in de gelekte berichten
- “Je ziet heel duidelijk dat er veel angst was, en soms ook tegen de wetenschap in beslissingen werden genomen die verregaand waren en misschien niet altijd de meest verstandige. De mondmaskerplicht in klassen bijvoorbeeld, men was daar wetenschappelijk nog helemaal niet uit of dat wel nuttig was. Toch hebben ze die maatregel ingevoerd, want Schotland doet het ook en ‘we mogen niet achterblijven’.”
- “Uit al die berichten is Rishi Sunak de enige die er goed uitkomt. Hij kon op het allerlaatste moment plannen voor een nieuwe lockdown verijdelen, wat achteraf een goede zet bleek.”
- Hancock nam in 2021 ontslag nadat foto’s waren opgedoken waarop de getrouwde minister zijn adviseur op de mond kustte.
(mah)