Nationale Bank: “Val crypto vorig jaar was voor ons goed nieuws”

Nationale Bank: “Val crypto vorig jaar was voor ons goed nieuws”
Pierre Wunch, gouverneur Nationale Bank – Getty Images

Hoe blikken de toezichthouders van het traditionele financiële systeem terug op het woelige cryptojaar 2022? Gouverneur Pierre Wunsch van de Nationale Bank (NBB) liet eerder deze week uitschijnen dat de schokken hen eigenlijk goed uitkwamen.

Even terugspoelen: 2022 was een beroerd jaar voor cryptobeleggers, waarbij vaandeldrager Bitcoin bijna twee derde van zijn waarde verloor tegenover de dollar. Dat had te maken met twee grote schokken:

  • In mei stortte de cryptomunt Luna en de gelieerde stablecoin TerraUSD helemaal in.
  • In november kapseisde het cryptoplatform FTX, waarbij er indicaties zijn van ernstige fraude door de top. Dat leidde tot strafrechtelijke onderzoeken tegen stichter Sam Bankman-Fried.

Geciteerd: Gouverneur Pierre Wunsch noemde tijdens de presentatie van het NBB-jaarverslag de twee crypto-implosies “op zich goed nieuws voor ons”, waarbij “ons” staat voor de toezichthouders over de stabiliteit van het klassieke financiële stelsel.

“We waren bezorgd om het toenemende belang van cryptobeleggingen, omwille van de mogelijke gevolgen voor de financiële stabiliteit. Maar de twee crashes gebeurden uiteindelijk zonder impact op de financiële stabiliteit. Het probleem heeft zichzelf dus opgelost.”

Anders gesteld: Er bleek nauwelijks sprake van besmetting vanuit de cryptomarkt naar de aandelenmarkten. “Door de beperkte interconnecties van de gereguleerde financiële instellingen met de wereld van de cryptoactiva bleef de impact van die turbulenties op het traditionele financiële systeem evenwel gering”, schrijft de Nationale Bank.

Maar: Het was wel een leermoment voor cryptobeleggers, zo redeneren ze bij de NBB, en tegelijk deed de turbulentie de opgang van cryptomunten – wat het financiële establishment niet graag ziet gebeuren – minstens tijdelijk stokken. Vandaar dat Wunsch het over een “probleem dat zichzelf oploste” heeft.

“De grote gelijkenissen met financiële zeepbellen in het verleden tonen aan dat de waardering van dergelijke activa een hoog speculatief gehalte heeft. Net als in het verleden kwamen tijdens de turbulenties gevallen van fraude en gebrekkige due diligence aan het licht”, zo verwijst het jaarverslag indirect naar de onfrisse praktijken bij FTX.

Uitgezoomd: Centrale banken zijn wel geen neutrale partij als het om cryptomunten gaat, want ze werken zelf aan eigen digitale munten, de zogeheten CBDC’s (central bank digital currency). Rond die nieuwe vorm van digitale cash zijn er evenwel ook nog veel vragen, zoals of ze wel anonieme betalingen zullen garanderen en – misschien wel de meest fundamentele kwestie – of ze eigenlijk wel nodig zijn gezien de bestaande verspreiding van (private) cryptomunten.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.