ACV-voorzitter Marc Leemans ligt onder vuur omdat hij misbruik maakt van het SWT-stelsel om vroeger met pensioen te gaan. Maar welke regels gelden er juist als je een beroep wilt doen op het vroegere brugpensioen?
Wanneer kan je vervroegd met pensioen gaan via het SWT-stelsel?

Waarom is dit belangrijk?
Leemans laat zich ontslaan door het ACV in plaats van zelf op te stappen. Daardoor komt hij in aanmerking voor het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT). Die beslissing heeft al veel verontwaardigde reactie uitgelokt. Sommigen spreken van sociale fraude.De details: Het SWT-stelsel is het alternatief voor het brugpensioen. Dat werd destijds in het leven geroepen om oudere mensen die hun job verliezen een vorm van sociale bescherming te bieden.
Voorwaarden: Je komt natuurlijk niet zomaar in aanmerking voor het vroegere brugpensioen. Er gelden enkele voorwaarden.
- Volgens de algemene regels moet je minstens 62 jaar zijn en 40 jaar gewerkt hebben. Voor vrouwen worden de loopbaanvoorwaarden beperkt tot 39 jaar. Vanaf 2024 moet ook die laatste groep 40 werkjaren op de teller hebben staan.
- Iemand die al 40 jaar heeft gewerkt, kan ook al op zijn 60ste via het SWT-stelsel met pensioen gaan, na ontslag.
Zware beroepen
Enkele uitzonderingen: Voor sommige beroepscategorieën geldt er een uitzonderingsregeling.
- Wie een zwaar beroep heeft, komt vanaf zijn 60ste in aanmerking voor het SWT-stelsel na 35 jaar tewerkstelling. Die regeling geldt zodra je gedurende de laatste 10 of 15 jaar minstens 5 of 7 jaar gewerkt hebt in een zwaar beroep
- Wordt beschouwd als zwaar beroep: het werk in wisselende ploegen, het werk in onderbroken diensten en het werk in een arbeidsregeling zoals bedoeld in de CAO nr. 46.
- Voor wie nachtarbeid verricht of in de bouw werkt (PC 124), maar wegens medische redenen een job in die sector niet langer kan uitvoeren, worden loopbaanvoorwaarden verder ingekort tot 33 jaar. In dat laatste geval moet je over een attest van de arbeidsgeneesheer beschikken dat aantoont dat je de beroepsactiviteiten niet meer kunt voortzetten.
Hoeveel krijg je?
Tegemoetkoming: Wie via het SWT-stelsel met pensioen gaat, ontvangt een werkloosheidsuitkering dat wordt aangevuld met een bedrijfstoeslag. Zo ontvang je een inkomen dat nauw aansluit bij het laatste loon dat je kreeg.
- De werkloosheidsuitkering stemt overeen met 60 procent van je laatste brutoloon. Die uitkering bedraagt sinds 1 december 2022 maximaal 1.610,70 euro per maand en 61,95 euro per dag.
- Het wettelijk minimumbedrag van de bedrijfstoeslag is gelijk aan de helft van het verschil tussen het netto-referteloon en de werkloosheidsuitkering.
- Dat netto-referteloon is gelijk aan het brutoloon van de refertemaand, wat in principe de laatste maand van tewerkstelling is, verminderd met de persoonlijke socialezekerheidsbijdrage en de bedrijfsvoorheffing.
(as)