In Spanje is het nationale postbedrijf Correos gestart met een proefproject waarbij zendingen bij bestemmelingen thuis worden bezorgd met behulp van drones. De vliegende tuigen worden daarbij ondersteund met mobiele technologie van de vijfde generatie (5G), zodat een feilloze levering gegarandeerd kan worden.
Correos werkt daarbij samen met Telefónica, een van de grootste telecomproviders van Spanje. Het project wordt ook ondersteund door de technologiebedrijven Ericsson en Gradiant.
Voorrang
Het proefproject van Correos en Telefónica wil proberen vrijwel overal in de steden pakketten te bezorgen, zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen zonder adres. “Het initiatief zal drones inzetten op routes naar bestemmingen die moeilijk te bereiken zijn en waar een succesvolle levering afhangt van de juiste identificatie van de geolocatie”, luidt het bij het Spaanse postbedrijf.
In het proefproject wordt onder meer ook de coördinatie van de trafieken van verschillende drones getest. Daarbij wordt gekeken op welke manier potentiële botsingen in de lucht kunnen worden vermeden.
De technologie stelt de drones volgens Correos in staat om andere bewegende elementen in het luchtruim te detecteren, waarbij de verschillende trajecten worden bestudeerd om het risico op botsingen te berekenen. Daarbij is ook een hiërarchie voorzien, waarbij een van de toestellen zal vertragen of stil in de lucht blijven hangen om de andere drone voorrang te verlenen.
Lage latentie
De drones kunnen ook gebieden identificeren waar de toegang beperkt of verboden is. “Bij het ontdekken van een dergelijk gebied, zal de drone zijn route herberekenen en rond de betrokken zone vliegen alvorens zijn weg te vervolgen”, verduidelijken de woordvoerders van Correos.
“De activiteit en trajecten van de drones worden bovendien op een centraal controleplatform in realtime opgevolgd en desnoods bijgestuurd.”
Correos wijst ook nog op de inzet van de technologie C-V2X, die ook in geconnecteerde wagens wordt gebruikt. “Dankzij die toepassing kan de drone met zijn omgeving communiceren”, wordt er verduidelijkt. “Bovendien wordt het met artificiële intelligentie mogelijk om op veranderende omgevingsomstandigheden te kunnen reageren.”
“De lage latentie van de 5G-technologie is essentieel om realtime en coöperatieve communicatie tussen drones onderling en tussen de vliegende tuigen en de geconnecteerde bakens op de locatie van de bestemming mogelijk te maken.”