Veel jongeren maken zich zorgen over de pensioenen. Dat wijst een onderzoek van Hibou aan. “Ze vrezen eigenlijk of er uit die pensioenpot straks nog wat valt te halen voor hen”, zegt Anniek Schmal van Hibou.
Onderzoek pensioenen: “De politiek moet in actie komen om dat wantrouwen weg te nemen”
Waarom is dit belangrijk?
De pensioenhervorming is een breinbreker voor de federale overheid. Het thema beroert de bevolking, die geen vertrouwen heeft in de aanpak van de regering.- “Best veel jongeren praten erover, iets meer mannen dan vrouwen. Ook de oudere generatie, als ze dichterbij (die pensioenleeftijd) komen. Ze vrezen eigenlijk dat er uit die pensioenpot straks niets meer te halen valt.”
- In België wordt vaak het pensioensparen benoemd. “Mensen zien dit als een wassen neus, het wordt heel erg door de Belgische overheid aangeraden. In Nederland zien we dat veel meer over pensioenbeleggen wordt gesproken, wat we in België niet terug zien.”
Onrechtvaardig
- “Het sentiment voor de politiek in Nederland is 84 procent negatief, maar in België is dit zelfs 95 procent negatief. We konden eigenlijk bijna geen enkel positief geluid vinden hierover”, zei Schmal.
- “Mensen zien het systeem als onrechtvaardig, of het dat nou zo is of niet, maakt eigenlijk niet veel uit. Ik denk dat de politiek, maar misschien ook mensen uit de pensioenwereld, in actie moeten komen om dat wantrouwen weg te nemen.”
- “Wij adviseren dat men heel erg de vlucht naar voren kiest om onderbouwd uit te leggen hoe pensioenen eigenlijk werken, dus ook dat er straks nog wel genoeg geld beschikbaar is. Het kan geen kwaad om wat meer kennis bij te brengen en actief aan mensen vertellen waar ze aan toe zijn en wat de verschillen zijn”, legt Schmal uit. “Mensen vinden het bijvoorbeeld oneerlijk dat ambtenaren meer voordelen krijgen ten opzichte van de normale burger.”
- Schmal voegt nog toe dit onderwerp meer leeft in Nederland, maar dat dit mogelijk is omdat het bij ons al langer een probleem is. Hibou onderzocht berichten op sociale media voor dit onderzoek.