“Italië wil samenwerken met Frankrijk en Duitsland om ‘invloed uit te oefenen’ en het tempo van de EU-wetgeving inzake de beperking van de uitstoot van auto’s en vrachtwagens te vertragen”, zei Italiaans minister van Economische Ontwikkeling Adolfo Urso volgens de berichtgeving van Reuters.
Italië wil Frankrijk en Duitsland als bondgenoten om EU-emissiewetten te temperen

Waarom is dit belangrijk?
In de strijd tegen het klimaat wordt Europees sterk ingezet op elektrisch rijden met een nakend verbod op de productie van diesel- en benzinewagens in 2035. Maar niet iedereen is er voor te vinden.In het nieuws: Italië wil minder strenge Europese emissiewetgeving. De rechtse regering van Giorgia Meloni sprak zich eerder al uit over de beslissing om diesel- en benzinewagens te verbieden.
- Urso riep de Europese Commissie op nieuwszender TGcom op tot een “pragmatische, concrete, niet-ideologische benadering” van de wetgeving inzake klimaatverandering.
- Hij voegde hieraan toe “een alliantie” met Parijs en Berlijn te willen bouwen om de kosten voor zowel de industrie als de consumenten te verzachten.
- De drie grote, industriële landen zouden volgens hem de Europese regulatie moeten kunnen beïnvloeden.
Tijd rekken
- Specifiek noemt Urso twee wetsontwerpen van de EU. Enerzijds de strengere Euro 7 emissieregels, maar ook een voorstel van deze maand om de uitstoot van vrachtwagens en bussen verder terug te dringen.
- Hij zei dat Italië vastbesloten is om tijd te rekken voor de goedkeuring van de twee wetsontwerpen tot na de volgende parlementsverkiezingen in 2024, tenzij de eisen van Rome voor meer gematigde wetten worden ingewilligd.
- Dit staat in lijn met de eerder geuite bezorgdheden de Italiaanse minister van Transport, Matteo Salvini. Hij zei dat de EU riskeert om de energie-afhankelijkheid bij Rusland in te ruilen voor een grotere afhankelijkheid van China voor groene technologie en grondstoffen.