EU botst opnieuw met België over ratificatie 2 internationale handelsakkoorden

EU botst opnieuw met België over ratificatie 2 internationale handelsakkoorden
Ursula von der Leyen & Alexander De Croo – Ludovic MARIN / AFP) – LUDOVIC MARIN/AFP via Getty Images

De EU wil dat ons land in actie komt om twee EU-handelsovereenkomsten die jaren geleden zijn gesloten, te ratificeren. Zoals dat in ons land vaak het geval is, staat de versnippering van politieke besluitvorming in de weg.

Waarom is dit belangrijk?

De vertragingen roept traumatische herinneringen op aan 2016.  Ook toen was ons land het laatste struikelblok in de ratificatie van de CETA-handelsovereenkomst tussen de EU en Canada.

In het nieuws. Politico komt donderdag met het bericht dat België nog het enige land is dat de ratificatie van twee EU-handelsovereenkomsten tegenhoudt.

  • Wallonië houdt de ratificatie van een overeenkomst met Midden-Amerikaanse landen tegen.
  • Brussel houdt een andere overeenkomst tegen die de handel met Colombia, Peru en Ecuador moet bevorderen.
  • Nog volgens Politico wegen in beide gevallen milieu- en sociale bezwaren op de ratificatie. Dat wordt nu een probleem omdat de Belgische gewesten het laatste woord hebben over hun handelsbeleid.
  • In België moeten zulke overeenkomsten door alle vijf de regionale regeringen worden goedgekeurd.

Flashback. In 2016 werd CETA, het ‘Comprehensive Economic and Trade Agreement’ dat de handel tussen de EU en Canada moest bevorderen, lange tijd tegengehouden door de Franstalige socialistische partij PS.

  • De PS regeerde toen in Wallonië, maar niet in de regering Michel en gebruikte CETA om de Zweedse coalitie van christen-democraten, liberalen en N-VA een hak te zetten.
    • In september 2017 kon CETA toch in werking treden, zij het slechts op voorlopige basis.
    • In 2019 besliste het Europees Hof van Justitie dat CETA niet in strijd was met het Europees recht. 
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.