Analisten stelden het voorbije jaar een opmerkelijk fenomeen vast: een omgekeerde correlatie tussen de dollar en de aandelenbeurzen. Hoe sterker de greenback, hoe zwakker de beursprestaties, dus. Wat betekent dat voor de nabije toekomst?
Stijgende dollar, dan dalende beurzen?

Waarom is dit belangrijk?
Als de theorie zou kloppen dat er een omgekeerde relatie is, dan is het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank mogelijk nog crucialer voor aandelenkoersen dan gedacht.Vastgesteld: De dollar maakte in de eerste negen maanden van 2022 een stevige klim, met 19 procent tegenover de belangrijkste andere wereldmunten. Omgekeerd kreeg je voor 1 euro almaar minder in dollar. Dat fenomeen op de wisselmarkten ging hand in hand met dalende aandelenbeurzen.
Daarna keerde het beeld: de recente verzwakking van de dollar liep parallel met een herstel van de beurzen.
- “Er was de voorbije 12 tot 14 maanden een duidelijke inverse correlatie tussen aandelen en de Amerikaanse dollar”, besluit een technisch analist bij de beurswebsite Marketwatch.
- Dat is relatief ongewoon. Volgens de analisten van JP Morgan is het al een jaar of tien geleden dat er zo’n grote negatieve correlatie waargenomen werd.

Nog een indicatie: Mohammed Apabhai, de beleggingsstrateeg van Citi in Azië, volgt de evolutie van de Hang Seng index, de belangrijkste beursgraadmeter van Hongkong, op de voet. Volgens hem heeft de recente rally van die index niets te maken met de heropening van China na het versoepelde coronabeleid. Er is uit de statistieken wel een heel duidelijk (invers) verband met het verloop van de dollar op te maken, zo vertelde hij op Bloomberg TV.
De toekomst: Apabhai verwacht een heropleving van de dollar als gevolg van het verstrakkende monetaire beleid van de Federal Reserve en ziet het, op basis daarvan, de komende maanden somber in voor de aandelenbeurzen, zowel op Wall Street, Londen en Europa als India en Hongkong. Je moet gewoon kijken naar de dollar, is de verrassend eenvoudige vuistregel van de Citi-strateeg.
“Alles wat nodig is om aandelen te doen zakken, is een dollar die stabiel blijft. En als de dollar gaat stijgen, zal dat nog slechter uitpakken voor aandelen”, voorspelt hij. Als de Amerikaanse centrale bank bijvoorbeeld haar balans forser doet krimpen dan verwacht of met een sterke renteverhoging verrast, zal dat de dollar versterken en bijgevolg de aandelenbeurzen doen dalen.
Anders bekeken: De Fed lijkt zo, nog meer dan anders, een enorm bepalende factor te zijn voor de koerssprongen op de beurzen. Het verklaart waarom beleggers elke uitspraak van voorzitter Jerome Powell en de andere Fed-bestuurders op een weegschaal leggen.

(as)