Bidens State of the Union belooft alweer weinig goeds voor Europa

Bidens State of the Union belooft alweer weinig goeds voor Europa
De Amerikaanse president Joe Biden hield dinsdag zijn State of the Union toespraak (Foto door Mario Tama/Getty Images)

De Amerikaanse president Biden heeft tijdens zijn jaarlijkse State of the Union zijn “America First”-agenda verder gepromoot. Dat alles belooft weinig goeds voor Europa.

Waarom is dit belangrijk?

De vreugde in Europa over de verkiezing van Joe Biden ten koste van Donald Trump is al een tijd omgeslagen in frustratie. Want Joe Biden blijkt op handelsvlak een veel lastiger klant dan Donald Trump ooit was. Dat het ook de volgende jaren ‘America First” wordt, bleek opnieuw tijdens de State of the Union.

In het nieuws: Om 3 uur Europese tijd dinsdagnacht begon Joe Biden aan zijn tweede State of the Union. Biden pleitte voor een belastinghervorming die grote bedrijven meer moet doen bijdragen.

  • “Ze doen momenteel niet hun deel om de klimaatramp en de armoede te bestrijden.”
  • Biden wil ook een minimumbelasting voor miljardairs:
    • “Geen enkele miljardair zou een lager belastingtarief moeten betalen dan een brandweerman of een leraar.”

“Fund the police, not defund them”

De president pleitte tevens voor meer middelen voor de politie om criminaliteit te bestrijden. “Defund the Police” behoort wel degelijk tot het verleden.

  • “We zouden het er allemaal over eens moeten zijn dat het antwoord niet is om de politie geld af te nemen. We moeten de politie meer geld geven.”

Europa alweer de verliezer

Toch was de grote verliezer van de avond alweer Europa. Biden toont zich een fervent belijder van de ‘Buy American‘-formule. 

  • “Vanavond kondig ik nieuwe normen aan die vereisen dat alle bouwmaterialen die met federaal geld voor federale infrastructuurprojecten worden gebruikt, in Amerika worden gemaakt.”
  • “Wij zullen ervoor zorgen dat de toeleveringsketen voor Amerika in Amerika begint.”
  • De Franse president Macron verweet Biden eerder al een “dubbele standaard”. Enerzijds prijst die een trans-Atlantisch handelspartnerschap aan, maar tegelijkertijd zuigen de VS investeringen uit Europa weg.
    • Dat bleek vooral tijdens het recente World Economic Forum in Davos, waar vertegenwoordigers van verschillende Amerikaanse staten Europese bedrijven trachtten te overhalen om hun tenten in de VS op te slaan.
  • De prioriteiten van Biden zijn duidelijk: eerst binnenlandse politiek, dan China, en dan misschien Europa ver daarachter.

De klimaatwijziging

Biden stelde ook de klimaatwijziging centraal in zijn toespraak.

  • “Laten we de werkelijkheid onder ogen zien. Het maakt de klimaatcrisis niet uit of je in een rode of een blauwe staat woont. Het is een existentiële bedreiging.”

China

Na het ballonincident van vorige week, kwam uiteraard ook China uitvoerig aan bod.

  • “Ik heb president Xi duidelijk gemaakt dat we concurrentie zoeken, geen conflict.”
  • In deze strijd ziet Biden ook een element dat beide politieke families verbindt, niet verdeelt.
    • “Laten we duidelijk zijn: de competitie met China winnen, zou ons allen moeten verenigen.”

Een tweede ambtstermijn?

Verwacht wordt dat Biden straks zijn kandidatuur voor een tweede ambtstermijn aankondigt. Of deze speech twijfelaars heeft overtuigd, valt af te wachten.

  • Want slechts drie presidenten in de naoorlogse geschiedenis hebben slechtere goedkeuringscijfers gehad dan Biden. Twee van hen, Trump en Jimmy Carter, verloren de herverkiezing. 
  • Toch is er ook enig goed nieuws voor Biden. De enige Republikeinse uitdager tot nu toe is Donald Trump. Die doet met een goedkeuringspercentage van 39 procent – nog slechter dan Biden.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.