Chinese ballon is dinsdag de ongenode gast tijdens Bidens State of the Union

De Amerikaanse president Biden presenteert dinsdag zijn tweede State of the Union. Deed hij dat vorig jaar nog voor een Democratisch Congres, dan moest zijn partij na de midterms het Huis van Afgevaardigden aan de Republikeinen laten. Dat verandert de dynamiek. Biden heeft de voorbije 2 jaar een reeks ambitieuze projecten door het Congres goedgekeurd gekregen. Maar in zowat alle peilingen krijgt hij daar weinig krediet voor.

Waarom is dit belangrijk?

De State of the Union is een jaarlijkse toespraak waarin de president de leden van het Amerikaanse Congres (het Huis van Afgevaardigden en de Senaat) informeert over de staat van het land. Hij maakt dan ook zijn plannen en politieke doelstellingen voor het komende jaar bekend. De toon van de speech is vrijwel altijd optimistisch en motiverend. Een Chinese ballon die de voorbije dagen boven de VS zweefde alvorens op bevel van Biden te worden neergeschoten, gooit dit jaar roet in het eten.

In het nieuws. Joe Biden begint aan het derde jaar van zijn vierjarige ambtstermijn met een palmares dat gezien mag worden. Zijn State of the Union (SOTU) zou normaal een uitnodiging tot zijn herverkiezing moeten inhouden. Maar meer dan de helft van Amerika leest dat helemaal anders.

De VS staan voor 3 uitdagingen

  • Biden heeft begrepen dat de Verenigde Staten voor drie uitdagingen staan:
    • Populisme,
    • China,
    • Klimaatwijziging.

Op alle drie heeft hij grote projecten gelanceerd

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer