We moeten in ons land meer betalen voor ons elektriciteitsverbruik dan in onze buurlanden. “Dat is voornamelijk het gevolg van enkele beleidskeuzes”, legt Johan Albrecht, energie-econoom aan de Universiteit van Gent, uit bij Business AM Radio.
Beluister hier het volledige interview met Johan Albrecht.
De details: Om te begrijpen waarom de elektriciteitsfactuur zo duur is in ons land, is het belangrijk om te weten hoe die is samengesteld. De factuur bestaat uit drie componenten:
- De effectieve prijs voor de elektriciteit
- De netwerkkosten
- De belastingen
“Die laatste twee componenten hebben een grote impact op de prijs die we betalen voor elektriciteit”, verduidelijkt de econoom. “Ze jagen het prijskaartje zodanig de hoogte in dat België tot één van de duurste landen van de Europese Unie behoort op vlak van elektriciteit.”
Albrecht voegt eraan toe de netwerkkosten ook heel wat zaken omvatten die daar eigenlijk niet thuishoren. “Ik denk bijvoorbeeld aan alle subsidies voor hernieuwbare energieprojecten”, klinkt het. “Men kon die factuur wat uitgezuiverd hebben, maar dat is nooit gebeurd.”
Btw-verlaging energie
In het nieuws: De federale regeringspartijen hebben maandag een akkoord bereikt over een hervorming van de energiefactuur. Ze hebben onder meer beslist om het btw-tarief voor gas en elektriciteit definitief te verlagen tot 6 procent. Albrecht is een koele minnaar van die beslissing.
- “Het is een dure maatregel waar ook mensen met een hoog inkomen mee van profiteren”, beargumenteert hij tegenover Business AM Radio. “Meer selectieve maatregelen waren beter geweest. Toegegeven, mensen met een laag inkomen hebben ook baat bij een btw-verlaging, maar dat is niet voor alle gezinnen voldoende.”
- Hij voegt eraan dat btw-verlagingen ook leiden tot minder fiscale inkomsten. “Het begrotingstekort loopt daardoor verder op, waardoor uiteindelijk de belastingbetaler die belastingverlaging betaalt.”
“Belastingen op gas verhogen”
Een alternatief voorstel: Dan maar de grootverbruikers belasten? Dat is volgens Albrecht geen goed idee. “Ook de grote bedrijven gaan gebukt onder de hoge energieprijzen. Zij moeten bovendien al meer betalen voor energie dan de concurrenten in onder meer de Verenigde Staten. De factuur doorschuiven naar de grote bedrijven is geen oplossing, want dan kunnen zij in de problemen komen”, aldus de econoom.
Nog dit: Albrecht vindt het een goed idee om de belastingen op elektriciteit op termijn te verlagen en die op gas te verhogen. “We worden aangezet om onze levensstijl te elektrificeren. Het is daarom belangrijk dat elektriciteit betaalbaar blijft”, luidt zijn redenering. “Tegelijk moeten we wegstappen van gas. Hoe duurder gas, hoe sterker de prikkel is om dat te doen.”
(evb)