De Zuid-Koreaanse wapenindustrie klimt wereldwijd naar een reputatie als leverancier van het hoogste niveau. In Europa gaat dit vooral ten koste van de Duitse wapenleveranciers.
Duwt Zuid-Korea de Europese wapenindustrie uit de markt?

Waarom is dit belangrijk?
De huidige geopolitieke sfeer in een multipolaire wereld zorgt ervoor dat landen weer meer investeren in hun legers en militaire industrieën. Staten willen opnieuw in staat zijn om hun nationale veiligheid te verdedigen. Wapenproducenten kunnen nu dus gouden zakendoen.In het nieuws: In Zuid-Korea viert de wapensector hoogtijdagen nu ze overal grote contracten binnenhaalt. Zo tekende Turkije volgens nieuwssite Eurasian Times recent pas een wapenakkoord van 200 miljoen dollar.
- De Turkse wapenindustrie kende vorig jaar nog een keerpunt toen de Turkse Altay-gevechtstank een Zuid-Koreaanse motor kreeg. Recenter kondigde het Zuid-Koreaanse S&T Heavy Industries aan dat het BMC, een Turks tankbedrijf, tot in 2030 zal voorzien van automatische versnellingsbakken als onderdeel van een overeenkomst van 217,9 miljoen dollar.
- De exportovereenkomst zou ook een leveringsplicht bevatten ter waarde van 74,9 miljoen dollar tot 2027 en een optie tot bijkomende bevoorrading voor 141 miljoen dollar tussen 2028 en 2030. Op de lange termijn wil Turkije wel zelf in staat zijn om de motoren en transmissies te produceren. Tot de Turkse industrie hiertoe capabel is, moeten de Zuid-Koreaanse leveringen soelaas bieden. Binnen het project zal Turkije een duizendtal Altay-tanks produceren. De Turkse Altay en Zuid-Koreaanse K2-tank zouden op elkaar gelijken.
- Oorspronkelijk zou de Altay-tank technologieën van meerdere spelers bevatten, waaronder uit Duitsland. Maar door een wapenembargo vanuit Europa dat op Turkije geplaatst werd, gingen die plannen niet door.
Andere deals ten koste van Duitsland
Daarnaast: Een wapendeal in 2022 dat wereldwijd grote ogen opzette was die van Zuid-Korea en Polen.
- De militaire monsterdeal dat geschat wordt op een waarde van 15 miljard dollar was de grootste in de Zuid-Koreaanse geschiedenis. Het akkoord behelsde de levering van 1000 K2-tanks, 670 K9-pantserhouwitsers en 48 gevechtsvliegtuigen door Hyundai Rotem en Hanwha Defense. De eerste 180 tanks en 48 houwitsers worden door Zuid-Korea gebouwd en geleverd, de rest zal Polen zelf bouwen.
- Daarnaast zouden Polen en Zuid-Korea ook samenwerken voor de ontwikkeling van een splinternieuwe tank: de K3PL. Polen besloot niet bij buurland en traditionele Europese tankproducent Duitsland aan te kloppen omdat Zuid-Korea veel sneller kon leveren voor een betere prijs. Ook een opvolger voor de K9 zal door beide landen samen worden ontwikkeld.
- Daar eindigde de deal echter nog niet. Het Oost-Europese land zou nog minstens 1000 Borsuk- en 670 Redback-infanteriegevechtsvoertuigen aankopen. Twee maanden later sloot Polen nóg een wapendeal met Zuid-Korea voor de aankoop van 288 K239 Chunmoo-raketartilleriesystemen.
En verder: De deal met Polen zorgde ook wereldwijd voor een enorme boost in de reputatie en geloofwaardig van de Zuid-Koreaanse wapenindustrie.
- Ook met Australië, Maleisië, Noorwegen, Saoedi-Arabië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten waren er al grootschalige wapendeals.
- Zuid-Korea zette de laatste vijftien jaar hard in op hervormingen om dit succes te boeken. Het begon met een versterking van de nationale wapenindustrie tegenover de wereldwijde competitie door meer te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Ondertussen bleven Zuid-Koreaanse defensiebedrijven aanhoudend zich inzetten om overzeese markten aan te boren.
- Volgens de Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) schoot de wapenexport van Zuid-Korea in de laatste vijf jaar met 177 procent omhoog. Het sprong daarmee van plaats 14 naar 8 op de lijst van ’s werelds grootste wapenexporteurs.
- Vooral de Duitse wapenindustrie lijkt volgens militair expert Blake Herzinger, die schrijft voor het geopolitieke magazine Foreign Policy, klappen te incasseren. Door zo te dralen met de leveringen van Leopard-2 tanks naar Oekraïne creëerde Duitsland een reputatie van onwil en besluiteloosheid. Duitsland was nochtans lange tijd de wapenleverancier voor zijn Europese bondgenoten, maar verloor met deze talmende episode veel geloofwaardigheid. Die zullen nu daarom sneller op zoek gaan naar alternatieven buiten Europa, zoals de VS en Zuid-Korea.
- Zo begon ook Slowakije al gesprekken met Zuid-Korea voor nieuwe tanks. Eerder kochten Finland en Estland al het Koreaanse artillerieraketsysteem op.
(kg)