Angst als miljardenbusiness: Mexico geeft 1,7 procent van zijn bbp uit aan privé-bewaking, zeven keer meer dan aan de openbare veiligheid

Angst als miljardenbusiness: Mexico geeft 1,7 procent van zijn bbp uit aan privé-bewaking, zeven keer meer dan aan de openbare veiligheid
Een privé-bewaker zoekt met zijn hond naar explosieven (Foto: ALFREDO ESTRELLA/AFP via Getty Images)

Mexico is een land van extremen. De meer begoede Mexicaan heeft een levensstandaard die kan vergeleken worden met die van een gemiddelde Deen. Maar aan de andere kant van de samenleving leven Mexicanen eerder als de gemiddelde Congolees.

Waarom is dit belangrijk?

Ondanks ingrijpende sociale hervormingen doorgevoerd door de regering van president Andrès Manuel Lopez Obrador (AMLO), rangschikt Mexico 35e op de 38 OESO-landen naar bbp per capita, laatst op vlak van onderwijs en op twee na laatst voor wat betreft uitgaven aan de gezondheidszorg. Mexico blijft een van 's werelds landen met de grootste ongelijkheid.

In het nieuws. De Spaanse krant El País publiceerde de resultaten van een studie, waarbij de levensstandaard in 45.000 Mexicaanse woonwijken werd vergeleken. De resultaten laten menig lezer perplex.

  • Slechts in twee landen ter wereld – Mozambique en de Centraal-Afrikaanse Republiek, – eist de rijkste 1 procent meer rijkdom van hun land op dan in Mexico.
  • Angst is een miljardenbusiness. Mexico geeft 1,7 procent van zijn bbp aan privé-bewaking, zeven keer meer dan aan openbare veiligheid.

Rijken kennen geen armen; armen begrijpen geen rijkdom

Arm en rijk… Mexico is een van de meest ongelijke landen ter wereld. Toch ervaren de mensen deze ongelijkheid zelden. De rijken weten niet hoe de armen leven, omdat ze hen niet kennen. De armen weten hoe de rijken leven, want velen trekken naar de betere wijken om er te werken. Maar ze kunnen moeilijk de omvang van de rijkdom begrijpen waarmee ze worden geconfronteerd.

  • Een gemiddelde Mexicaan schat het inkomen van zijn rijke buurman op 1.900 Amerikaanse dollar per maand. Terwijl die in werkelijkheid tot 37 keer meer verdient.
  • In arme wijken hebben mensen hetzelfde opleidingsniveau als wat Mexico 10 jaar geleden al had. In de betere wijken is al een opleidingsniveau merkbaar dat Mexico als land pas over 123 jaar zal hebben.
  • Ook de consumptiecapaciteit is opvallend geconcentreerd. Zo zijn er in een gebied van 0,7 vierkante kilometer rond Nuevo Polanco meer digitale televisieabonnementen dan in 50 vierkante kilometer in Mexico Stad. 
  • In een gebied van slechts vijf vierkante kilometer rond Zapopan zijn er meer particuliere ziektekostenverzekeringen dan in 182 vierkante kilometer in de staat Jalisco.
Photo door Zion Arellano op Unsplash

Rijkdom en armoede… op 3 km van elkaar

Leven naast elkaar. De studie keek naar de aanpalende woonwijken Las Torres en Playacar, in de bekende badstad Playa del Carmen. Een toeristenmagneet op minder dan een uur rijden van Cancún. Die twee gemeenten liggen op exact 3 kilometer van elkaar, maar wie van de ene naar de andere trekt, lijkt wel een ander land binnen te treden.

  • Zo heeft 95 procent van de inwoners van Playacar een Netflixabonnement, in Las Torres is dat… nul procent.
  • In Las Torres beschikken evenveel gezinnen over een computer als wat het ganse land gemiddeld in 1995 had. In Playacar als wat het land gemiddeld in 2049 zal hebben.

Er is rijk en extreem rijk

Rijk en rijk. Maar ook onder de rijkere klassen zijn er enorm veel verschillen.

  • Mochten de rijkste 10 procent families in Mexico allemaal op hetzelfde eiland wonen, dan zou dat eiland het meest ongelijke land ter wereld zijn, vergelijkbaar met Zuid-Afrika. 
  • Onder de hogere klassen bevinden zich gezinnen met een inkomen van 47.000 pesos per maand (minder dan 2.500 dollar) en zakenman Carlos Slim, met een geschat fortuin van 81 miljard dollar. 
  • Zo heeft een gezin uit de 0,1 procent met een gemiddeld inkomen van 9,4 miljoen pesos per maand (497.000 dollar), veel meer macht en invloed dan iemand in de top 10 procent, die slechts 223.000 pesos (11.800 dollar) per maand verdient.

Rijken zijn het ononderbroken doelwit van misdaad

Misdaad. Ook zijn de rijken ononderbroken slachtoffer van misdaden.

  • Volgens het Openbaar Ministerie van Mexico-Stad worden in de 21 rijkste wijken van de hoofdstad 3.611 diefstallen gemeld per 100.000 inwoners. In de 449 armste buurten van de stad zijn er dat slechts 791 per 100.000 inwoners. 
  • Rijkere buurten hebben ook meer straatovervallen, meer bedrijfsovervallen met geweld en meer voertuigdiefstallen dan armere buurten.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.