“Tegen 2038 hebben we een ambitieus plan: 76 SMR’s op 26 locaties”

“Tegen 2038 hebben we een ambitieus plan: 76 SMR’s op 26 locaties”
Daniel Obajtek, voorzitter van het Poolse staatsenergieconcern PKN Orlen en een Duitse kerncentrale – Attila Husejnow/SOPA Images/LightRocket/Sean Gallup via Getty Images

Dinsdag kondigde Daniel Obajtek, hoofd van het Poolse staatsenergiebedrijf PKN Orlen, plannen aan om de komende 15 jaar 76 kleine modulaire reactoren (SMR’s) te bouwen in het land.

Waarom is dit belangrijk?

Het voorbije jaar is voor Europese landen op een pijnlijke manier duidelijk geworden dat ze niet langer zomaar goedkope Russische fossiele brandstoffen kunnen gebruiken. Nu is het alle hens aan dek om te diversifiëren. Maar landen zijn verdeeld over de manier waarop Europa energieonafhankelijk moet worden: sommigen willen volledig inzetten op hernieuwbare bronnen, anderen, zoals Polen, willen dan weer massaal inzetten op kernenergie.

De essentie: Tijdens een persconferentie dinsdag tekende Obajtek een intentieverklaring, waarin PKN Orlen belooft samen te werken met Poolse universiteiten om de technologie verder te onderzoeken.

  • “Tegen 2038 hebben we een ambitieus plan: 76 SMR’s op 26 locaties bouwen in Polen”, zei Obajtek volgens het Poolse The First News. “Het zal de grootste energie-investering zijn, niet alleen in Polen, maar ook in Europa”, ging de PKN Orlen-topman verder.
  • De ceremonie vond plaats in de Poolse hoofdstad Warschau. Ook van de partij waren de minister van Onderwijs en Wetenschap en vertegenwoordigers van zes universiteiten.
  • In de intentieverklaring die zij ondertekenden, staat dat de eerste SMR tegen 2028 al gebouwd moet worden. Tien jaar later moeten er 76 reactoren uit de grond worden gestampt. 
  • Een exact prijskaartje is nog niet bekend, maar Obajtek spreekt over een investering van tientallen miljarden euro’s. Wat wel al besloten is, zijn de geplande locaties van de reactoren. Die zullen tijdens de eerste helft van het jaar bekend worden gemaakt.

SMR’s

Ingezoomd: SMR’s zouden volgens voorstanders een aantal problemen met ‘traditionele’ kerncentrales op kunnen lossen.

  • Eerst en vooral is er het prijskaartje. Traditionele kerncentrales kosten enorm veel. Een schoolvoorbeeld is Hinkley Point C, een kerncentrale die momenteel wordt gebouwd in het Engelse Somerset. De bouw daarvan zal in totaal zo’n 25 miljard pond kosten, omgerekend een slordige 28 miljard euro.
  • Een ander probleem met centrales als Hinkley, is de tijd die nodig is om ze te bouwen. Dat kan vijf tot tien jaar, of in sommige gevallen zelfs langer duren.
  • Nog een complicatie, is de enorme omvang van zo’n centrale. Daardoor kunnen kerncentrales maar op een beperkt aantal locaties worden gebouwd. 
  • SMR’s moeten een oplossing bieden voor die problemen. De reactoren worden in stukken in fabrieken geproduceerd (vandaar de term modulair) en worden dan in situ samengesteld. Daardoor zou de opbouw een stuk sneller moeten verlopen.
  • Modules gebruiken moet ook de kosten drukken. Bovendien zou dat er ook voor moeten zorgen dat SMR’s makkelijk schaalbaar zullen zijn. Ook zal het makkelijker zijn om ze op verschillende locaties te bouwen, omdat ze een stuk kleiner zijn.
  • In sommige ontwerpen zou bovendien kernafval die langlevende radioactieve stoffen bevat, gebruikt kunnen worden als brandstof. Daardoor wordt een deel van het afvalprobleem al opgelost: langlevende radioactieve stoffen die duizenden jaren schadelijk kunnen zijn, worden zo omgezet in stoffen die slechts honderden jaren radioactief zijn.

(fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.