“Hij maakt Microsoft alomtegenwoordig, zonder dat we er ons aan storen”: analist Tom Simonts (KBC) over het succesrecept van CEO Satya Nadella

“Hij maakt Microsoft alomtegenwoordig, zonder dat we er ons aan storen”: analist Tom Simonts (KBC) over het succesrecept van CEO Satya Nadella
Satya Nadella – Getty Images

Techreus Microsoft was afgelopen week niet uit het nieuws weg te slaan, met stevige kwartaalcijfers en de bevestiging van een miljardenverbond met OpenAI, het bedrijf achter de superslimme chatbot ChatGPT. Een wereldwijde storing van zijn programma’s Teams en Outlook vorige woensdag veroorzaakte niet meer dan een rimpeling in het water. “Dat illustreert het grote vertrouwen in de strategie van CEO Satya Nadella”, zegt financieel econoom Tom Simonts, die het bedrijf al twee decennia volgt. “Met Microsoft wordt niet meer gelachen zoals onder zijn voorganger Steve Ballmer.

Nadella is sinds 2014 de grote baas bij Microsoft. Onder zijn bewind nam de techreus talloze bedrijven over, gaande van het sociaal netwerk LinkedIn over taaltechnologiebedrijf Nuance (een erfgenaam van Lernout & Hauspie) tot gamesreus Activision Blizzard – die laatste superdeal is wel nog hangende. Maar volgens Simonts is zijn belangrijkste verdienste dat hij Azure, de snel groeiende clouddienst van Microsoft, centraal heeft gezet.

Hoezo?

Tom Simonts: “Azure vormt de basis voor Microsofts andere diensten, die Nadella in een heleboel verticale ‘stacks’ – zoals bedrijfssoftware, gaming of gezondheidszorg – heeft geordend. Het knappe is dat Microsoft erin geslaagd is om in elk van die domeinen een leidende speler te worden. Neem cybersecurity: dat is goed voor 20 miljard dollar aan kwartaalinkomsten. Twintig miljard! Dat is dus een megabedrijf op zich, en groeit bovendien met 33 procent op jaarbasis.”

Sommigen noemen Nadella de Big Tech-CEO met de grootste strategische visie.

“Ik zou Mark Zuckerberg van Meta/Facebook op dat vlak toch ook niet onderschatten, al besef ik dat ik nu de meest gelauwerde met de meest verguisde tech-CEO vergelijk.”

“Maar ik zie toch veel gelijkenissen. Beiden zijn op de eerste plaats developers, en geen commerçanten zoals Ballmer. Het is geen toeval dat Microsoft onder Nadella ook het developersplatform GitHub gekocht heeft. En beiden beseffen dat de toekomst in data-analyse via artificiële intelligentie ligt.”

Zijn ze visionairs die als enigen weten hoe de toekomst er over vijf à tien jaar zal uitzien?

“Dat weten ze wellicht ook niet, maar ze weten wel welke technologie in de toekomst cruciaal zal zijn en zijn dat aan het verzamelen via overnames. Dat strategisch inzicht zie ik bij Amazon bijvoorbeeld toch veel minder. Daar lijkt het vooral om schaalgrootte – de grootste zijn om de kosten te drukken – te gaan.”

“En Elon Musk is briljant in het realiseren van een concreet technisch idee – de beste elektrische auto maken, of een raket naar Mars ontwikkelen – maar lijkt me toch eerder een bedrijvenbouwer dan een imperiumbouwer zoals Nadella of Zuckerberg. Musk doet me eerder denken aan Steve Jobs. Die bedacht wel de iPhone, maar niet noodzakelijk het idee dat de App Store de commerciële hefboom zou worden die ze uiteindelijk geworden is.”

Tom Simonts – foto KBC

Onder de motorkap

Geef eens een voorbeeld van een typische Nadella-ingreep.

“In de coronajaren maakten we de opgang van videochatdienst Zoom mee. Dat ging concurrent Microsoft Teams helemaal wegblazen, klonk het toen. Wat deed Microsoft? Het maakte zijn eigen product fundamenteel beter. Niet zomaar cosmetische ingrepen, maar in de diepte.”

“Daar zag je de hand van Nadella, want die werkwijze wordt in heel het bedrijf toegepast. Hij blinkt niet de carrosserie op, maar kijkt onder de motorkap en zorgt ervoor dat de motor beter werkt.”

“Een ander voorbeeld is Microsofts zoekmachine Bing, die momenteel niet op kan tegen Google Search. Maar door de deal met OpenAI zou Microsoft nu wel de slimme chatbot ChatGPT in Bing kunnen integreren. Dan krijg je wél iets concurrentieels.”

Is Nadella dan een wondermanager?

“Je zou wel kunnen zeggen dat hij het makkelijk gehad heeft in het begin. Toen hij overnam werd er gelachen met de geflopte Windows Phone of met de browser Internet Explorer. Het was duidelijk dat er na een salesman als Ballmer nood was aan een ander profiel. Het kon alleen maar beter gaan.”

“Nadella slaagde erin het bedrijf weer op te bouwen, maar vertrok niet van nul, want het merk Microsoft blijft natuurlijk wel een naam als een klok.”

Door de vele overnames heeft hij veel ijzers in het vuur.

“Klopt, maar het punt is vooral dat die verschillende divisies elk goed draaien. Vaak worden bedrijven met uiteenlopende takken verweten te weinig focus te hebben. Die kritiek krijgt Nadella niet, omdat hij erin slaagt – ongetwijfeld dankzij een ijzersterk managementteam – elk van die divisies leiders te maken in hun marktsegment.”

“Kijk naar de Amerikaanse cloudmarkt. Daar heb je AWS (Amazon), Azure en beetje Oracle en Salesforce, en dan ben je al rond. Je ziet waar we naartoe gaan: helaas een zeer verschraald landschap.”

Microsoft is overal

Onderschatten we de macht van Microsoft op de samenleving?

“Het is eigenlijk onvoorstelbaar hoeveel bedrijven en overheden op Microsoft draaien, zonder dat daar veel concurrentievragen bij gesteld worden. En waarom niet? Omdat die diensten goed werken. Het valt mij op dat de voorbije jaren vooral Google, Facebook en Amazon in concurrentiezaken verwikkeld raken, en Microsoft veel minder.”

“Wellicht heeft ook dat met de nuchtere aanpak van Nadella te maken. Niet te hoog van de toren blazen en niet voortdurend de controverse opzoeken zoals Musk. Microsoft is op die manier alomtegenwoordig, zonder dat we ons daar bijzonder aan storen.”

Bekende programma’s als Teams en Outlook kampten vorige woensdag wereldwijd met technische problemen. Maar tot grote kritiek op Nadella leidt dat niet.

“Ja, dat passeert bijna geruisloos. Zulke haperingen horen erbij, denkt iedereen. Terwijl als WhatsApp (van Meta) enkele uren uitligt, we moord en brand schreeuwen en Zuckerberg onder de kritiek bedolven wordt. Het bewijst hoe de brede reputatie van Microsoft onder Nadella hersteld is.”

bron: App Economy Insights

(as)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.