Dankzij de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) brengen niet alleen de spaarboekjes meer geld in het laatje. Ook andere vastrentende activa, zoals de termijnrekeningen, brengen meer op. Is het daarom een goed idee om nu een termijnrekening te openen?
Is het een goed idee om te sparen via een termijnrekening?

Waarom is dit belangrijk?
Het verstrakkende geldbeleid van de ECB is een vloek voor de kredietnemers, maar een zegen voor de spaarders. Doordat de banken zelf een hogere vergoeding krijgen op het geld dat ze stallen bij de nationale monetaire instellingen, zoals de Nationale Bank van België, kunnen ze hun spaarders een extra vergoeding geven.Een blik op de markt: Talloze banken hebben de voorbije maanden de spaarrente opgetrokken. Bij veel van die lucratieve spaarboekjes moet je wel rekening houden met enkele beperkingen.
- Op Vision Max van Santander Consumer Bank – het meest lucratieve spaarboekje op de Belgische markt – krijg je pas een rente van 1,6 procent als je tussen de 125.000 en 200.000 euro spaart.
- Bij andere spaarformules moet je dan weer rekening houden met maandelijkse spaarlimieten. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Tempo Sparen van ING. Dat spaarboekje levert een rente op van 1,4 procent, maar je kan maximaal 500 euro per maand opzijzetten.
Termijnrekeningen
De hogere spaarrente hebben we te danken aan het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat beleid zorgt ervoor dat ook andere vastrentende spaarproducten meer geld in het laatje brengen. Dat geldt dus ook voor de termijnrekeningen.
Allereerst: wat is het grote verschil met de spaarboekjes?
- Bij een termijnrekening wordt je geld voor een bepaalde periode vastgeklikt. In principe is het niet mogelijk om de deposito’s vervroegd op te vragen. De banken kunnen extra kosten aanrekenen als je dat doet. Dat is niet het geval bij de spaarboekjes.
- De opbrengsten zijn afhankelijk van de looptijd van de termijnrekening. Je krijgt een hogere vergoeding als je je kapitaal voor een langere periode vastzet.
- Je moet een roerende voorheffing (30 procent) betalen op de opbrengsten. Dat is niet het geval bij de gereglementeerde spaarrekeningen.
De opbrengsten
Korte termijn: Sommige termijnrekeningen met een looptijd van één jaar brengen al minstens 1 procent op.
- De beste termijnrekening in deze categorie staat op naam van Deutsche Bank. Via die rekening krijg je rente van 1,785 procent netto.
- Volgens een vergelijking van Spaargids.be brengen in totaal 6 termijnrekeningen met een looptijd van 1 jaar minstens 1 procent netto op.
- Nog niet alle spelers hebben de rentes opgetrokken. Bij sommigen moet je nog tevreden zijn met een rente van minder dan 0,01 procent als je je geld één jaar opzijzet via zo’n spaarformule.
Lange termijn: Opvallend genoeg brengt een termijnrekening niet veel meer op als je je kapitaal tien jaar toevertrouwt aan een bank.
- Izola Bank heeft in deze categorie de beste termijnrekening. Die gaat gepaard met een rente van 1,925 procent netto (per jaar).
- Slechts vier termijnrekening met zo’n lange looptijd brengen meer op dan 1 procent.
- Bij de overige spelers moet je tevreden zijn met een jaarlijkse rente van minder dan 0,5 procent.
Conclusie: Op dit moment loont het nog niet om je geld voor een lange periode te parkeren op een termijnrekening. De extra opbrengsten zijn verwaarloosbaar. Sommige termijnrekeningen met een korte looptijd brengen meer op dan de beste spaarboekjes, maar het renteverschil is behoorlijk klein.
(as)