ECB zet vaart achter eigen klimaatbeleid: komt Frankfurt op het terrein van de overheden?

ECB zet vaart achter eigen klimaatbeleid: komt Frankfurt op het terrein van de overheden?
Christine Lagarde – foto Bloomberg via Getty Images

De Europese Centrale Bank maakt de statistische onderbouw klaar voor een eigen klimaatbeleid. De ECB zal meer aandacht hebben voor klimaatgerelateerde financiële risico’s en zal in sommige gevallen klimaatvriendelijke financiële instrumenten verkiezen bij de praktische uitwerking van haar monetaire beleid.

Waarom is dit belangrijk?

Er hangt nog veel mist over de precieze bevoegdheden. Want als de ECB een belangrijke beleidsmaker wordt op het vlak van klimaat, komt ze dan niet te veel op het terrein van overheden en regeringen?

In het nieuws: De Europese Centrale Bank maakt een eerste reeks indicatoren bekend die als criteria kunnen dienen voor een eigen klimaatbeleid, dat nog in opstartfase zit. De ECB maakte eerder bekend bij haar aankopen van bedrijfsobligaties rekening te houden met klimaatscores, maar daarvoor zijn er natuurlijk wel indicatoren nodig die algemeen aanvaard worden.

De details: De voorbereidende studie gaat over indicatoren in drie domeinen:

  • Criteria voor groene of duurzame obligaties
  • Indicatoren over de CO2-uitstoot die geassocieerd is met sommige financiële effecten
  • Indicatoren over klimaatgerelateerde fysieke risico’s, zoals overstromingen of bosbranden, op de waarde van financiële effecten, bijvoorbeeld de aandelen van een verzekeringsgroep.

De ambitie: “We moeten beter begrijpen hoe de klimaatverandering de financiële sector zal beïnvloeden, en omgekeerd”, zegt bestuurslid Isabel Schnabel in een toelichting.

“Daarvoor is de ontwikkeling van hoogwaardige data essentieel. De indicatoren zijn een eerste stap om de klimaatdatakloof te helpen verkleinen, wat cruciaal is om verdere vooruitgang te boeken in de richting van een klimaatneutrale economie.”

Hoe actief gaat ECB sturen?

Het bredere debat: Dat klimaat een belangrijk issue is, daarover is er onder de Europese centrale bankiers weinig discussie. Waar wel de meningen over verschillen, is de mate waarin de ECB op dat terrein een actieve rol moet gaan spelen. Het wordt voor voorzitter Christine Lagarde wellicht zaak om het juiste evenwicht te vinden.

  • Volgens de statuten wordt van de ECB verwacht dat ze het algemene Europese sociaal-economische beleid, waartoe je ook het klimaatbeleid kan rekenen, ondersteunt. Maar mag Frankfurt daartoe ook zelf autonoom beleid gaan voeren?
  • En hoe trek je de geografische grenzen van het ECB-klimaatbeleid? Welke Europese klimaatscore geef je bijvoorbeeld aan een energiemultinational uit pakweg Frankrijk met uitstootrijke activiteiten die ver buiten de eurozone liggen?

Nog verder uitgezoomd: Over klimaatbeleid is er ook een duidelijk verschil in visie tussen de Amerikaanse en de Europese centrale bank.

  • Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, maakte eerder deze maand duidelijk dat de Fed geen enkele ambitie heeft om zelf een beleidsmaker te zijn op het vlak van klimaat. “Schoenmaker, blijf bij je leest”, is zijn stelling.
  • Lagarde daarentegen heeft van bij het begin van haar mandaat in oktober 2019 gezegd dat klimaat een van haar prioriteiten wordt. Ze hoopt de geschiedenis in te gaan als de voorzitter die de klimaatproblematiek in het ECB-beleid geïntegreerd heeft.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.