De Duitse staatssecretaris voor Mededinging Sven Giegold roept de Europese Commissie op om Twitter regels op te leggen op basis van nieuwe Europese wetgeving.
Duitse staatssecretaris: “Plaats Twitter onder toezicht EU”
Waarom is dit belangrijk?
Sinds Elon Musk vorig jaar oktober Twitter kocht voor 44 miljard dollar, is het sociale netwerk het onderwerp van de ene controverse na de andere, met repercussies tot in Europa.De essentie: De Digital Services Act is bedoeld om haatzaaien, desinformatie en onlinepiraterij in Europa te bestrijden. Een groot deel van de internetinhoud die EU-burgers zien, wordt gecontroleerd door in de VS gevestigde bedrijven. Als deze wet van toepassing zou zijn op Twitter, zou het sociale netwerk aan strenge Europese regels onderworpen kunnen worden.
De jongste ontwikkelingen: Vandaag heeft Duitsland de Europese Unie formeel gevraagd te overwegen om de “abrupte” en “willekeurige” beslissingen van Twitter sinds de overname door Elon Musk te reguleren.
- In de brief, die ook op Twitter is gepubliceerd, zegt Sven Giegold, een voormalig lid van het Europees Parlement, dat de Europese Commissie zo snel mogelijk de nodige onderzoeken moet uitvoeren om Twitter tot poortwachter (gatekeeper) uit te roepen.
- Bedrijven met dat statuut kunnen omwille van hun dominante marktpositie aan bijkomende Europese regels onderworpen worden. Op dit moment beschouwt Europa Twitter niet als zo’n dominant techplatform.
- Ook pleit hij ervoor dat de aanvullende wet op digitale diensten, die in februari 2024 in werking treedt, het “grillig verbieden” van gebruikers zou voorkomen.
- De overname door Musk heeft ook geleid tot een toename van het aantal racistische of haatdragende tweets, wat de aandacht van toezichthouders heeft getrokken en grote adverteerders, de belangrijkste inkomstenbron van Twitter, heeft afgeschrikt, meldt Euractiv.
De context: sinds de overname door Elon Musk is er een groot debat over de vrije meningsuiting op Twitter.
- Er zijn de Twitter Files: journalisten kregen toegang tot interne Twitter-documenten van Elon Musk, in een poging om de transparantie te vergroten. De miljardair vindt dat het vorige management geheime agenda’s had.
- Elon Musk heeft de accounts van enkele journalisten geschorst, een censuur die in tegenspraak lijkt met het pleidooi voor transparantie en de Twitter Files.