Kwart bitcoinvoorraad in gevaar door kwantumcomputers

Kwantumcomputers kunnen oude bitcoinwallets kraken. Daar waarschuwt auditkantoor Deloitte voor.

Bitcoin valt niet te kraken, dat beweren crypto-experts nu toch al enkele jaren. Maar ook in de cryptowereld is er vooruitgang en kwantumcomputers zouden die veiligheid kunnen ondermijnen. Dat staat te lezen in een rapport van Deloitte. In totaal zouden er vier miljoen bitcoin in een potentieel onveilige portefeuille zitten.

Private key te berekenen

Het gaat niet om alle bitcoin, enkel om bitcoins die in oudere wallets zitten. Die lopen op een prtocol dat pay-to-public-key heet. Dat p2pk-protocol wordt al sinds het begin van bitcoin gebruikt. De public key van de de gebruiker staat daarbij in de blockchain van de transactie geschreven.

Dat wil zeggen dat er, in theorie, er een manier is om de private key, waarmee u zelf bitcoin uit een wallet kan halen, te kraken. Alleen moet u daarvoor een voldoende snelle computer hebben. Gezien de lengte van de bitcoinblockchain is dat op dit moment erg onwaarschijnlijk. Kwantumcomputers zijn echter een heel andere zaak.

Echte kwantumcomputers kunnen namelijk sneller de blockchain lezen dan het duurt om er eentje te minen. Momenteel duurt het ongeveer tien minuten om een transactie te verifiëren, en ongeveer acht uur om een private key af te leiden.

Geen kwantum, geen probleem

Tot dat gebeurt, zijn er geen gevaren voor eigenaars van bitcoinwallets, zelfs niet van de oudere p2pk-protocollen. Overigens hoeft u ook niet te vrezen als u nog nooit een bitcointransactie heeft gedaan. Dan is die private key namelijk nog niet gebruikt en staat die nog niet in de blockchain beschreven.

Om veilig te spelen, kan u eenvoudigweg een nieuwe wallet aanmaken en gebruiken. Die zijn allen uitgerust met een zogenaamd pay to public key hash (p2pkh). Daarmee zijn uw bitcoin veilig gesteld.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.