Wat betekent het loonakkoord voor jou?

Wat betekent het loonakkoord voor jou?
Alexander De Croo – (Photo by ERIC LALMAND/Belga/AFP via Getty Images)

Het had behoorlijk wat voeten in de aarde, maar de regeringspartijen hebben een loonakkoord uitgewerkt. Het is nu aan de werkgeversorganisaties en de vakbonden om aan de slag te gaan met dat voorstel.

Waarom is dit belangrijk?

Elke twee jaar komen de vakbonden en de werkgeversorganisaties samen om de lonen te bespreken. Dit jaar waren de belangenorganisaties er niet in geslaagd om tot een akkoord te komen, waardoor het dossier in de schoot van de regering terechtkwam. Die heeft nu een voorstel klaar waarmee de zogenaamde Groep van Tien aan de slag kan.

In het nieuws: Het kernkabinet van de federale regering is het maandag eens geraakt over een verzoeningsvoorstel om de loononderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers nieuw leven in te blazen.

  • Om te beginnen komt er geen loonstijging boven de loonindexering. Bedrijven waarschuwen dat de personeelskosten al aanzienlijk stijgen door de automatische loonindexering. Uit een recente prognose van de hr-dienstverlener SD Worx blijkt dat de lonen van bedienden (paritair comité 200) begin volgend jaar zullen stijgen met 11,59 procent. Het Federaal Planbureau houdt het voorlopig op 10,84 procent.
  • Er komt een consumptiecheque voor werknemers die werken voor bedrijven die het goed doen. Die premie bedraagt maximaal 500 euro. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor bedrijven die uitzonderlijk veel winst maken. Zij mogen die premie optrekken tot maximaal 750 euro.
  • Hoeveel die premie exact zal bedragen, zal afhankelijk zijn van de onderhandelingen tussen de werknemers en werkgevers. Dat gebeurt eerst op sectorniveau en dan op bedrijfsniveau. Het is momenteel ook niet duidelijk hoe de “uitzonderlijke winsten” gedefinieerd worden.
  • De werkloosheidsuitkeringen zullen met 1,3 procent stijgen bovenop de inflatie. Dat is veel minder dan het maximum van 3,5 procent. De uitkeringen voor gepensioneerden stijgen met 2 procent.
  • De federale regering wil er met een werkbonus voor zorgen dat mensen met een minimumloon netto meer overhouden. Er wordt daarvoor 50 miljoen euro uitgetrokken. Bedoeling is om de werkloosheidsval zo veel mogelijk te vermijden.

Zoom in: Het is nu de beurt aan de werkgeversorganisaties en de vakbonden om een akkoord te sluiten op basis van het verzoeningsvoorstel van de regering-De Croo. Indien zij geen overeenkomst bereiken, neemt de regering een beslissing.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.