Almaar meer bedrijven bereiden noodgedwongen een personeelsinkrimping voor, maar tegelijk woedt de war for talent heviger dan ooit. Dat leidt tot delicate situaties op de werkvloer, met afvloeiingen en aanwervingen op hetzelfde moment.
De paradox van de Belgische arbeidsmarkt: ontslaggolven gaan hand in hand met aanwervingen

Waarom is dit belangrijk?
Welk effect zal de groeivertraging hebben op de Belgische jobs? Dat zou wel eens sterk kunnen verschillen per bedrijf of sector.In het nieuws: vier op de tien werkgevers vrezen medewerkers te moeten ontslaan, zo blijkt uit een bevraging van hr-dienstengroep Liantis.
De details:
- De overgrote meerderheid (ruim 86 procent) van de ruim 1.500 ondervraagde ondernemingen verwacht dat de gemiddelde kosten per medewerker binnenkort met 0 tot 30 procent zal stijgen.
- Dat heeft uiteraard alles te maken met de hoge energieprijzen en de automatische loonindexering.
- Bijna vier op de tien bedrijfsleiders (ruim 39 procent) zeggen dat ze de intentie hebben om mensen te ontslaan om de kosten te drukken.
Maar niet alleen kommer en kwel:
- Uit gegevens van de Nationale Bank blijkt dat de arbeidsmarkt heel robuust blijft: de jobcreatie vertraagt wel, maar blijft positief. Volgens de prognoses komen er dit jaar netto circa 85.000 jobs bij, wat neerkomt op een stijging met 1,7 procent tegenover een jaar eerder.
- De Belgische werkloosheidsgraad blijft ook historisch laag, op ongeveer 5,5 procent.
De paradox: “Er zijn ook heel wat ondernemingen dringend op zoek naar medewerkers om alles gedaan te krijgen”, stelt Liantis vast.
- 26 procent van de werkgevers zegt dat ze dringend op zoek zijn naar extra medewerkers
- “Waar je dus werkgevers hebt die door de kosten vrezen dat ze mensen moeten laten gaan, heb je aan de andere kant ook een aanzienlijk deel werkgevers dat nog steeds op zoek is naar extra medewerkers.”
Soms ook binnen hetzelfde bedrijf.
- Volgens Liantis is het best mogelijk dat een en hetzelfde bedrijf tegelijk zal ontslaan en aanwerven. Die spreidstand kan tot spanningen leiden bij het personeel.
- “Sommige sleutelposities zijn zodanig cruciaal dat je ze niet zomaar kan schrappen. Dat zorgt er dus voor dat bepaalde werkgevers enerzijds afscheid nemen van mensen, maar anderzijds ook enorm hard op zoek zijn naar bepaalde profielen.”