Uit de inkoopmanagersindex van de informatieleverancier S&P Global blijkt dat de economische activiteit in de eurozone minder is afgezwakt dan verwacht. Dat is goed nieuws, maar het is nog veel te vroeg om te zeggen dat we aan een recessie zijn ontsnapt.
Hoe dicht staan wij bij een Europese recessie?

Waarom is dit belangrijk?
Door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de energiecrisis neemt de kans toe dat de eurozone in een recessie zal terechtkomen. De OESO verwacht geen recessie in 2023, maar wel een groeivertraging.In het nieuws: De inkoopmanagersindex voor de eurozone is in november gestegen van 47,3 naar 47,8 punten. De index ligt wel hoger dan verwacht (47 punten).
- De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam deze maand uit op een stabiele 48,6. Hiervoor lag de verwachting van economen op een indexstand van 48,3.
- De inkoopmanagersindex voor de industrie is toegenomen van 46,4 in oktober naar 47,3 in november. Hiervoor was een index van 46,1 voorzien.
“Recessie is nog niet vermeden”
De details: Een index onder 50 punten duidt op een groeivertraging, maar de lichte stijging voedt de hoop dat een Europese recessie alsnog vermeden kan worden. Bert Colijn, econoom bij ING, waarschuwt dat een economische krimp zeker nog niet is uitgesloten.
- “De hoger dan verwachte index hebben we voornamelijk te danken aan de sterke prestaties in de maakindustrie. We merken wel dat de nieuwe bestellingen dalen, wat betekent dat de bedrijven nu veel produceren om de eerder opgebouwde achterstand weg te werken”, verduidelijkt Colijn.
- Volgens de econoom is de recessie overal te zien, “behalve in de bbp-statistieken.”
Een positief punt: Colijn voegt eraan toe dat een economische krimp ook een belangrijke troef heeft: de inflatie zwakt af.
- Die bedroeg vorige maand 10,7 procent (op jaarbasis) in de eurozone. In september kwam de prijsstijging uit op 9,9 procent, en in oktober 2021 was dat nog maar 4,1 procent.
- “Een zwakkere vraag, lagere energieprijzen dan in augustus en afnemende problemen aan de aanbodzijde dragen bij tot een vermindering van de prijsdruk. Hoewel de energieprijzen volatiel blijven en de bedrijven de hogere kosten waarschijnlijk nog steeds zullen doorrekenen, wijzen deze factoren op een omslagpunt in de inflatie rond de jaarwisseling”, klinkt het.
ECB zet verstrakkende geldbeleid voort
Zoom in: Recessie of geen recessie, de ECB is niet van plan om de renteverhogingen te staken.
- Christine Lagarde, voorzitter van de monetaire instelling, zei onlangs dat het risico op een recessie is toegenomen, maar dat het nog te vroeg is om de renteverhogingen te staken.
- De ECB streeft naar een inflatie van 2 procent op de middellange termijn. Momenteel ligt die vijf keer zo hoog. Lagarde is er daarom van overtuigd dat er meer zal nodig zijn dan een economische krimp om de inflatie te temperen. “Uiteindelijk zullen wij de rente verhogen tot een niveau dat de inflatie tijdig terugbrengt naar ons streefcijfer”, klonk het.