Christine Lagarde: “Het risico op een recessie is toegenomen, maar het is nog te vroeg om de renteverhogingen te staken”

Volgens Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), dringen nog meer renteverhogingen zich op. De topvrouw erkent dat het risico op een recessie toeneemt, maar ze voegt eraan toe dat “een economische krimp onvoldoende is om de torenhoge inflatie te temperen.”

Waarom is dit belangrijk?

Door onder meer de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis rijst de inflatie de pan uit. De ECB heeft daarom de afgelopen maanden de rente opgetrokken om zo de geldontwaarding in te perken. Momenteel blijven de resultaten uit. Tot op vandaag is de inflatie een veelvoud van de doelstelling van de monetaire instelling, zijnde 2 procent op de middellange termijn.

In het nieuws: na enkele forse renteverhogingen hopen de beleggers dat de ECB de komende maanden minder hard aan de handrem zal trekken. Lagarde geeft nu aan dat er hoe dan ook nog meer verhogingen zullen volgen.

  • De kans op een recessie neemt toe, terwijl volgens de voorzitter van de ECB recent onderzoek suggereert dat de inflatie niet significant zal verlagen. "Er zal meer nodig zijn om de geldontwaarding naar beneden te krijgen", klonk het tijdens een speech in Frankfurt. "Uiteindeli
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20