Technologiegigant Google heeft ermee ingestemd om een schikking van bijna 392 miljoen dollar te betalen aan 40 Amerikaanse staten.
Google betaalt schikking van bijna 392 miljoen euro, nadat het zonder toestemming de locatiegegevens van klanten verzamelde

Waarom is dit belangrijk?
Google ligt de laatste jaren regelmatig onder vuur vanwege kwalijke praktijken op het vlak van privacy. Gevoelige persoonsgegevens worden door het bedrijf op grote schaal verzameld en doorverkocht aan de hoogste bieder. Volgens critici voert het bedrijf een beleid waar financiële winst belangrijk is dan de privacy van gebruikers.In het nieuws: Google is met 40 Amerikaanse staten een schikking van 391,5 miljoen dollar overeengekomen, voor het verzamelen van locatiegegevens van gebruikers. Het is het hoogste bedrag dat de techgigant ooit heeft betaald voor een privacyklacht.
- De schikking volgde op beschuldigingen van de staten dat Google doorging met het verzamelen van locatiegegevens van gebruikers, die eerder hadden aangegeven hun locatiegegevens niet langer te willen laten registreren.
- Volgens Ellen Rosenblum, de openbaar aanklager van Oregon die het onderzoek leidde, “hanteerde Google misleidende en bedrieglijke tactieken”.
- Zo heeft Google ten onrechte de indruk gewekt dat het geen locatiegegevens meer verzamelt wanneer gebruikers de locatievoorzieningen uitschakelen. Maar via het IP-adres en mobiele telefoonmasten bleef het bedrijf desondanks de bewegingen van gebruikers verzamelen en opslaan.
- “Consumenten dachten dat ze hun locatiegegevens hadden uitgeschakeld, maar het bedrijf bleef in het geheim hun bewegingen toch registreren. Die informatie werd vervolgens gewoon aan adverteerders verkocht”, zei Rosenblum in een verklaring.
- Naast het betalen van de schikking moet Google gebruikers voortaan ook gedetailleerde informatie geven over de soorten locatiegegevens die worden verzameld en hoe deze worden gebruikt.
Eductief beleid
Een woordvoerder van Google zei tegen de Financial Times: “In overeenstemming met de verbeteringen die we het afgelopen jaar hebben doorgevoerd, hebben we dit onderzoek, dat gebaseerd was op het verouderde productbeleid dat we jaren geleden hebben gewijzigd, afgehandeld”.
- Het bedrijf zette daarnaast in een blogpost een aantal recente wijzigingen uiteen, die gebruikers meer controle zouden moeten geven over hun locatiegegevens. Zo is er een vernieuwde “privacy hub” en zijn er nieuwe eenvoudigere tools geïntroduceerd waarmee locatiegegevens gemakkelijker kunnen worden verwijderd door gebruikers.
- Volgens privacydeskundigen kijken echter maar weinig mensen naar de informatie die Google en andere techbedrijven over hun privacybeleid aanbieden. Veel gebruikers weten daarom niet dat ze hun locatiegegevens door Google kunnen laten verwijderen. Het technologiebedrijf zou daarom een actiever educatief beleid moeten voeren, aldus de deskundigen.
- Eerder in 2019 kreeg Google een boete van ruim 170 miljoen euro opgelegd in verband met de gebrekkige online bescherming van kinderen. Ook betaalde het dit jaar een boete van bijna 150 miljoen euro aan de Franse toezichthouder, na een klacht omtrent het gebruik van cookies.
- Deze boetes verbleken echter bij de recordboete van 5 miljard dollar die de Amerikaanse FTC drie jaar geleden aan Facebook oplegde in verband met het Cambridge Analytica-schandaal.
Gevoelige gegevens
“Locatiegegevens zijn zeer gevoelig en in sommige omstandigheden kan de beschikbaarheid van dergelijke gegevens personen in gevaar brengen”, zegt Eric Goldman, hoogleraar rechten aan de Universiteit van Santa Clara tegen The Washington Post.
- Daarmee reageert Goldman op de groeiende bezorgdheid dat persoonlijke gegevens kunnen worden gebruikt om mensen te volgen die reproductieve- en andere zorgdiensten bezoeken, zoals opvanghuizen voor huiselijk geweld, abortusklinieken en verslavingscentra.
- Zo werden in augustus een tiener en haar moeder uit de Amerikaanse staat Nebraska aangeklaagd voor een reeks misdrijven in verband met een illegale abortus.
(lb)