Het noodlijdende cryptoplatform FTX vraagt in de VS het faillissement aan. Zijn 30-jarige stichter Sam Bankman-Fried, kortweg SBF, neemt ontslag als CEO.
Cryptoplatform FTX vraagt faillissement aan, stichter SBF stapt op
Waarom is dit belangrijk?
SBF was een van de jonge supersterren van de cryptowereld en maakte nu een onwaarschijnlijk diepe val. Maar wat fundamenteel op het spel staat, is de geloofwaardigheid van cryptomunten en-platformen in het algemeen.In het nieuws: FTX maakte de nieuwe wending zelf bekend in een persbericht.
- Niet alleen FTX vraagt bescherming aan volgens de Chapter 11-faillissementsprocedure in de VS, maar ook zusterbedrijf Alameda Research, een grote trader in de cryptowereld.
- Het bedrijf zegt de faillissementsaanvraag te hebben gedaan “om een ordelijk proces te starten om activa te beoordelen en te gelde te maken ten behoeve van alle wereldwijde stakeholders” en benoemde met John J. Ray III een nieuwe CEO.
Luchtkasteel. De (te) hechte banden tussen FTX en Alameda Research, beide opgericht door SBF, hebben mogelijk geleid tot een gat van 8 miljard dollar:
- Bronnen vertellen aan persbureau Reuters dat Alameda in het verleden al heimelijk risicovolle transacties uitvoerde met klantendeposito’s van FTX. Dat laatste bedrijf is nochtans een platform dat in principe alle activa van zijn klanten moet bijhouden.
- Zowel FTX als Alameda gebruikten FTT, de eigen munt van FTX, als waarborg. Maar toen de waarde van FTT ineenstortte, spatte de zeepbel uit elkaar. FTT heeft geen eigen waarborg en is puur op het vertrouwen van de bezitters gebaseerd.
- Volgens Financial Times doen toezichthouders nu wereldwijd alle moeite om de schade voor de FTX-klanten nog te beperken. Maar gezien het miljardengat, is de kans groot dat ze hun deposito’s kwijt zijn. FTX heeft de afhaling van deposito’s al enige tijd geblokkeerd op het platform.
De bredere gevolgen: het kapseizen van FTX zendt nieuwe schokgolven uit op de cryptomarkt. De koers van Bitcoin nam in een eerste reactie een diepe duik, tot circa 16.600 dollar. Intussen noteert die terug iets hoger, rond de 16.900 dollar.
(as)