Rishi Sunak is de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk

Penny Mordaunt stelt zich niet langer kandidaat om de nieuwe premier voor het Verenigd Koninkrijk te worden. De Conservatieve Partij laat weten dat Rishi Sunak in de voetsporen van Liz Truss treedt.

Waarom is dit belangrijk?

Liz Truss heeft vorige week haar ontslag gegeven als premier van het Verenigd Koninkrijk. Daarom waren de Conservatieven volop op zoek naar een nieuwe leider.

De essentie: Tot deze middag waren er twee kandidaten om de nieuwe premier te worden: Mordaunt en Sunak. De Britse politica stapt nu uit de race, waardoor Sunak als enige kandidaat overblijft. De Conservatieve Partij liet deze middag weten dat de voormalige minister van Financiën de nieuwe partijleider en dus ook de nieuwe premier van het land wordt.

  • “Wij allen zijn het aan het land, aan elkaar en aan Rishi verschuldigd om ons te verenigen en samen te werken voor het welzijn van de natie”, schreef Mordaunt op Twitter. Volgens de meest recente cijfers kon Mordaunt slechts rekenen op de steun van 24 parlementsleden. Je moet 100 van de 357 stemmen achter je naam krijgen om te kunnen deelnemen aan de verkiezingsstrijd.
  • Gisterenavond liet Boris Johnson, de voormalige premier van het Verenigd Koninkrijk, ook al weten dat hij geen gooi zou doen naar het Britse premierschap. “Het is niet het juiste moment”, klonk het. “Je kan niet efficiënt regeren tenzij je een verenigde partij hebt.”
  • Sunak staat nu voor heel wat uitdagingen. Zo moet hij opnieuw voor eenheid binnen de partij zorgen. De Conservatieven zijn nog steeds verdeeld over enkele fundamentele kwesties, waaronder de Brexit en de economie.

Samenwerking met Hunt

Als premier van het land zal Sunak nauw samenwerken met Jeremy Hunt, de nieuwe minister van Financiën. Hij is de opvolger van Kwasi Kwarteng. Die werd de laan uitgestuurd nadat zijn fiscale hervormingsplannen de Britse financiële markt onder druk zetten.

  • In een column voor The Telegraph gaf Hunt zondagavond aan dat hij en Sunak het eens zijn over de aanpak van de economie. Sunak zal “de bladzijde omslaan van wat verkeerd is gegaan, beslissingen nemen in het nationaal belang en het buitengewone potentieel van onze economie opnieuw opbouwen”, aldus Hunt.
  • Hunt zal op 31 oktober een belangrijke verklaring over de belasting- en uitgavenplannen van de Schatkist afleggen.

Beleggers reageren tevreden

Beleggers reageren alvast tevreden op de komst van een nieuwe premier. De Britse tienjaarsrente zakte deze namiddag tot onder de grens van 3,8 procent. Vorige week had die nog de kaap van 4 procent gerond.

Ook de aandelenmarkten schieten hoger. De Britse sterindex FTSE100 staat op een winst van 0,95 procent, wat het hoogste niveau van de dag is. Ook de Europese beurzen doen het goed. De Eurostoxx50 noteert momenteel 1,75 procent in de plus.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.