Begrotingsopmaak doet extra schepje bovenop Belgische staatsschuld

Het Belgisch begrotingstekort voor komend jaar is met twee miljard euro gestegen. Dat is het gevolg van het pakket energiemaatregelen dat de regeringen hebben genomen.

Het Belgisch begrotingstekort voor 2023 is van 31,5 miljard euro tot 33,5 miljard gestegen. Dat komt overeen met 5,8 procent van het bbp, zo blijkt uit documenten die De Tijd kon inkijken.

De officiële cijfers kleuren daarbij roder dan een eerdere voorspelling van het Planbureau, waarin werd geschat dat de groeiverwachting komend jaar 0,5 procent zou bedragen.

Pakket steunmaatregelen

Het rood kleuren van die cijfers valt te danken aan een lijst van steunmaatregelen:

  • Permanente btw-verlaging op energie
  • Verlenging van het sociaal energietarief
  • Energiekorting van 200 euro in de eerste twee maanden van 2023
  • Temperen van loonkosten bedrijven met 1 miljard euro
  • Verdere indexering van kinderbijslag
  • Uitbetalen jobbonus

Een groot stuk van die afrekening zal worden gedekt door nieuwe inkomsten, bijvoorbeeld de geplande overwinstbelasting voor energieproducten.

Tekort Wallonië behoorlijk groter

Wallonië zal volgend jaar een tekort hebben van 3,1 miljard euro. Dat is meer dan Vlaanderen, terwijl de regio vier keer meer ontvangt.

Volgens minister-president Elio Di Rupo (PS) valt dat te wijten aan de “uitzonderlijke” uitgaven waarmee het de afgelopen tijd te maken kreeg; overstromingen, corona, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis gooiden roet in het eten.

Daarnaast is het tekort van de Franse gemeenschapsregering ook verergerd. Terwijl het de begrotingsputten niet kan vullen bij gebrek aan fiscale autonomie, rapporteert de regering een tekort van 900 miljoen euro (op een begroting van 23 miljard).

Veruit boven Europese norm

Volgens de Europese Commissie mag het begrotingstekort hoogstens 3 procent bedragen. Maar omdat de coronacrisis lidstaten in problemen bracht, besloot het de begrotingsregels tijdelijk op te schorten. Daardoor wordt België nu niet op het matje geroepen.

Stijgende tekorten leiden almaar meer tot een vergroting van de schuldenberg binnen de regeringen, die al behoorlijk fors was. Dit jaar zal België met een schuldgraad van 105,3 procent van het bbp eindigen, wat naar verluidt volgend jaar verder tot 108,2 procent zal oplopen.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.