Investeren in Vietnam: Gouden kans door productievlucht uit China?

Steeds meer multinationals willen hun fabricage van China naar Vietnam verhuizen. Hoe kunnen beleggers het slimst anticiperen op die evolutie?

Waarom is dit belangrijk?

Het was techgigant Apple die in juni voor het eerst iPads begon te maken in Vietnam. Het bedrijf zag zich hierdoor genoodzaakt omdat door corona gesloten Chinese fabrieken zijn toeleverketen verwondden. Met zijn jonge demografie, goedkope arbeidskosten en groeiende middenklasse zal Apple niet de laatste grote speler zijn die naar Vietnam trekt.

Waarom Vietnam?

De een zijn dood is de ander zijn brood: China’s “Zero-COVID”-doctrine veroorzaakt een derde investeringsgolf in Vietnam.

  • Volgens Quynh Le Yen, een portfoliomanager van Dragon Capital, een Vietnamese vermogensbeheerder die rond de 6 miljard dollar aan activa controleert, kwamen de eerste investeringen in het land op gang vanaf 2006. Toen werd Vietnam een lid van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).
  • Een tweede sleutelmoment vond plaats in 2018, toen de Amerikaanse president Donald Trump een handelsoorlog met China ontvlamde. Verschillende westerse bedrijven moesten toen al uitwijken naar Vietnam.
  • 2022 was mogelijk echter het meest cruciale jaar. Dankzij “Zero-COVID” en de klimaatproblemen van China liggen fabrieken er geregeld stil. Ofwel door uitbraken van het virus ofwel om black-outs in steden te voorkomen.
  • “Veel fabrikanten zijn nu op zoek naar een nieuwe markt waar voldoende elektriciteit en goedkopere en jongere arbeidskrachten zijn”, zegt Hung Nguyen, econoom bij Dragon Capital, aan Business AM.

Ook opgemerkt: Vietnam wil zich niet alleen profileren als een aantrekkelijke productiehub, maar ook als één die het hoofd biedt aan de energie-uitdagingen van de toekomst.

  • Tussen de 12 en 13 procent van de stroom in het land wordt momenteel gewonnen uit hernieuwbare bronnen. Steenkoolcentrales nemen zo’n 46 procent van de elektriciteitsopwekking voor hun rekening.
  • De Vietnamese overheid wil het hernieuwbare gedeelte zo snel mogelijk uitbreiden om meer buitenlandse investeerders te lokken met een opgetrokken ESG-rating.
  • Dat werpt alvast vruchten af: De Deense speelgoedtitaan Lego kondigde in mei aan dat het 1 miljard dollar zal pompen in een koolstofneutrale fabriek in het land. 4.000 Vietnamezen zullen er tegen 2040 tewerkgesteld worden.

Wat met de communistische overheid?

Een belangrijke vraag want: Hoe kunnen beleggers zeker zijn dat het economisch verhaal in Vietnam geen herhaling wordt van wat er zich in China de afgelopen decennia afspeelde?

  • Een explosie van productie en investeringen in China leidde vanaf de jaren ‘80 tot een ‘economisch mirakel’ in het land. De gemiddelde Chinees zag zijn welvaart sindsdien aardig toenemen.
  • De afgelopen jaren kortwiekt de Chinese overheid echter zijn bedrijven die te machtig geworden zijn of te gretig lonken naar een buitenlandse beursgang. Rijke Chinezen worden gedwongen enorme brokken van hun vermogen te doneren aan maatschappelijke liefdadigheid.
  • In Vietnam zou de communistische overheid zich volgens Dragon Capital anders gedragen. “De nieuwe verschuiving van de toeleverketens naar Vietnam is uiterst belangrijk voor de economie van het land. Ook de verdere groei van de toeristische sector hangt samen met deze verschuiving. Het Foreign Investment Agency zal zeker meer buitenlandse investeringen ondersteunen”, meent Nguyen.
  • “Wat er hier nu gebeurt, speelde zich in de jaren ‘70 en ‘80 af in Taiwan, Zuid-Korea en China. De Vietnamese overheid let goed op en probeert lessen te trekken uit het Chinese verhaal”, klinkt het nog.

Genoteerd: De Vietnamese overheid is, in tegenstelling tot de Chinese, geen onemanshow.

  • Tot nu toe greep de overheid nooit in om een waardevol Vietnamees bedrijf te beperken.
  • “Er zijn vier pijlers binnen de communistische partij die elkaar in evenwicht houden. Deze politici gebruiken bovendien ook westerse sociale media zoals Facebook en Instagram”, weet Le Yen.
  • “Het internet is ook niet beperkt, zodat mensen toegang hebben tot internationale  nieuwsbronnen. Sociale media spelen voorts een belangrijke rol als spreekbuis van het volk om zijn leiders te beïnvloeden”, meent de portfoliomanager nog.

Hoe investeren in Vietnam?

De basics: Er zijn drie sectoren die beleggers het best in de gaten houden, weet Dragon Capital.

  • Ten eerste zou het aantrekkelijk zijn om te investeren in het Vietnamese bankenlandschap. Het zijn die instellingen die namelijk financiële diensten, zoals leningen, zullen mogelijk maken voor nieuwe multinationals. “Elk buitenlands bedrijf dat de Vietnamese markt wil betreden, zal waarschijnlijk zakendoen met een lokale bank”, zegt Le Yen.
  • Dan is er nog de lokale consumptiemarkt. Momenteel bezitten 47 miljoen van de ongeveer 97 miljoen Vietnamezen een smartphone. “Dit aantal zal blijven aangroeien en zaken als e-commerce zouden verstandig zijn om in te investeren”, denkt Nguyen.
  • De groeiende middenklasse zal er bovendien erg jong zijn. Volgens het Amerikaanse organisatieadviesbureau McKinsey zullen zogenoemde digital natives, ofwel de generatie geboren tussen 1980 en 2012, tegen 2030 naar verwachting goed zijn voor ongeveer 40 procent van de consumptie in Vietnam.
  • Ook nog aantrekkelijk voor beleggers zijn de ontwikkelaars en uitbaters van industrieparken. Multinationals die een fabriek willen openen in Vietnam, zullen namelijk een geschikt stuk grond moeten kopen of een bestaande faciliteit huren.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.