Na Vlaanderen heeft ook Wallonië een begrotingsakkoord: welke maatregelen heeft de Waalse regering genomen?

Enkele weken nadat Vlaanderen een begrotingsakkoord heeft gesloten, heeft ook de Waalse regering een begroting klaar. Ook de Waalse regeringsleiders moest tijdens het begrotingsgesprek een evenwicht vinden tussen uitgavenbeheersing en steunmaatregelen voor gezinnen en bedrijven.

De energiecrisis

Wallonië heeft een budget van 3 miljard euro vrijgemaakt om de energie- en koopkrachtcrisis aan te pakken. Dat geld wordt gebruikt om enkele steunmaatregelen te financieren. Dit zijn ze:

  • Rechtstreekse steun aan zelfstandigen en KMO’s (170 miljoen euro) en aan grotere bedrijven (‘505 miljoen euro).
  • Een betalings- en leenfaciliteit voor bedrijven.
  • Net zoals in Vlaanderen mogen verhuurders van energieverslindende woning de huurprijs (tijdelijk) niet indexeren. De huurprijs van panden met een energiecertificaat A, B en C mag volledig geïndexeerd worden. Voor panden met een EPC-score D wordt de indexering beperkt tot 75 procent. Wie een woning met een EPC-score E verhuurt mag slechts 50 procent van de huurprijs indexeren. Voor alle andere woningen geldt er een indexeringsstop.
  • Indexering van de gezinstoelagen.
  • Geen verhoging van de afvalfactuur voor de burgers.

Dit zijn de maatregelen op middellange termijn

  • Een hervorming en verhoging van de energiepremies.
  • Een opleidingspremie voor werkzoekenden.
  • Verhoging van de budgetten Renopack/Ecopack.
  • Steun voor energie-audits van ondernemingen.
  • Steun voor woningbezit

Besparingen

Hoe zal de Waalse regering al die maatregelen financieren? Allereerst plant de regering een structurele besparing van 400 miljoen euro. Daarnaast zal die de reserves van de regionale instanties (703 miljoen euro) aanspreken.

De vraag blijft hoe deze “structurele besparingen” zullen worden gerealiseerd. Minister van Begroting Adrien Dolimont (MR) spreekt over een vermindering van de uitgaven bij de overheden en bepaalde sectoren. Maar deze maatregel wordt bijna altijd opgenomen in de Waalse begrotingsakkoorden.

Nieuw is dat de ministeriële vergoedingen met 8 procent worden verlaagd. Om “een voorbeeld te stellen”, ook al zal het de situatie niet fundamenteel veranderen. De minister noemt ook een hervorming van het stelsel van de bedrijfscheques, een optimalisering van de interne mobiliteit in het ambtenarenapparaat, een optimalisering van de inning van administratieve boetes… “De lijst is niet volledig”, zegt de liberaal, die eraan toevoegt dat “er geen nieuwe belastingen zullen komen.”

Minister-president Elio Di Rupo (PS) probeerde overigens de bevolking gerust te stellen dat de begroting “onder controle” was, “ondanks Covid-19, de overstromingen en de oorlog in Oekraïne, die ongeveer tien miljard euro hebben gekost.” Volgende week dinsdag – als alles volgens plan verloopt – mag de federale regering haar begrotingsakkoord voorstellen.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.