Hoe kan je als particuliere belegger een aandeel shorten?

Hoe kan je als particuliere belegger een aandeel shorten?
Wall Street – (Photo by Michael M. Santiago/Getty Images)

Beleggers die verwachten dat de beurzen de dieperik gaan in duiken, kunnen de aandelenmarkten ‘shorten’. Dat is iets wat voornamelijk gedaan wordt door grote hefboomfondsen of zeer ervaren beleggers. Maar hoe kan je shorten als particuliere belegger? Welke opties zijn er?

Als gevolg van de onrust rond de Zwitserse bank Credit Suisse zijn er indicaties dat shorters hun vizier ook richten op andere banken, en met name BNP Paribas, de moedergroep van Belgiës grootste bank BNP Paribas Fortis. De Franse bankenreus zou het meest geshorte aandeel van alle Europese banken zijn.

Wat is shorten juist?

Beleggers die een aandeel shorten, verwachten dat de koers binnenkort zal dalen. Ze lenen dan aandelen om die te verkopen. Bedoeling is om die aandelen op een later tijdstip terug te kopen (en terug te geven aan de oorspronkelijke eigenaar). De shorters verwachten dat ze die aandelen goedkoper kunnen terugkopen, want ze speculeren op een koersdaling. Als de koers effectief daalt, is het verschil tussen de originele verkoopprijs en de terugkoopprijs winst voor de belegger.

Shorten is niet zonder gevaar, want je kan heel wat geld verliezen. Denk bijvoorbeeld aan Melvin Capital. Dat hefboomfonds had de gamewinkelketen GameStop geshort. Nadat particuliere beleggers massaal dat aandeel begonnen te kopen begin vorig jaar, keek Melvin Capital aan tegen een miljardenverlies.

Kan je als particuliere belegger shorten?

Shorten wordt voornamelijk gedaan door hefboomfondsen en ervaren beleggers. Toch kan het ook voor particuliere belegger een interessante beleggingsstrategie zijn. Shorten kan je helpen om bijvoorbeeld je portefeuille te beschermen tegen een plotse ineenstorting van de markt. In dat geval zal de waarde van je shortposities toenemen, terwijl die van je longposities afneemt. Maar hoe kan je als particuliere belegger de markt shorten zonder dat je zelf aandelen moet gaan lenen? Je kan dat bijvoorbeeld doen door te investeren in fondsen die renderen wanneer de beurzen rake klappen krijgen, zoals sinds begin dit jaar het geval is.

Je hebt daarbij, net zoals bij de gewone beleggingsfondsen, de keuze uit actief en passief beheerde fondsen. Een passief beheerd fonds, ook wel een ETF genoemd, probeert in een normale situatie de koers van een bepaalde aandelenkorf te volgen. Een ETF die een index short, zal de omgekeerde beweging van die index volgen. Met andere woorden: hoe slechter de index het doet, hoe beter de prestaties van de ETF. Het is onder meer mogelijk om ETF’s te kopen die bijvoorbeeld de S&P500 shorten. Actief beheerde fondsen proberen het beter te doen dan passief beheerde fondsen, maar dat is zeker en vast geen garantie.

Putopties kopen

Het is ook mogelijk om te werken met putopties als je een daling van de markt verwacht. Als koper van zo’n optie heb je het recht om een aandeel te verkopen aan de schrijver (de verkoper) voor een bepaalde prijs. De waarde van zo’n putoptie stijgt als de onderliggende waarde daalt in prijs. Op die manier kan je speculeren op de koersdaling van een specifiek aandeel.

We geven een eenvoudig voorbeeld:

  • Een aandeel van bedrijf A kost 50 euro, maar je verwacht dat de koers zal dalen.
  • Je besluit daarom een putoptie te kopen met een strikeprijs (de prijs waarvoor je een bepaald aandeel wilt verkopen) van 45 euro.
  • Als het aandeel tot bijvoorbeeld 40 euro zakt, moet de schrijver het aandeel voor 45 euro kopen. De winst voor de koper van de putoptie bedraagt dan 5 euro. Hoe groter het verschil tussen de strike- en marktprijs, hoe groter het rendement. Dat verklaart waarom de waarde van de putoptie stijgt als de koers van het onderliggende aandeel daalt.
  • Hou er wel rekening mee dat je bij dergelijke contracten een premie moet betalen aan de schrijver.

Je kan ook een calloptie schrijven. In dat geval heeft de koper het recht om het aandeel tegen een voorafbepaalde prijs te kopen. Die zal dat niet doen als de prijs daalt, waardoor je als schrijver van de calloptie de betaalde premies kan opstrijken als winst.

Opties kunnen vrij complexe producten zijn. Het is daarom niet aangeraden om als beginnende belegger met dergelijke contracten te werken.

(lb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.