Elon Musk haalt woede Oekraïne op de hals met tweet over waarschijnlijke uitkomst oorlog: “Rot op is mijn erg diplomatieke antwoord aan u”

Dat de Amerikaanse centimiljardair Elon Musk niet om een controversiële opinie verlegen zit, weten we al langer. Maandag heeft-ie, met een kristallenboltweet over de Oekraïne-oorlog, echter voor het eerst de Oekraïense zijde in het conflict met Rusland beledigd.

Tesla-topman Musk heeft zich gisteren de woede van Oekraïense topfunctionarissen op de hals gehaald nadat hij een tweet plaatste over wat volgens hem de meest waarschijnlijke uitkomst is van de agressieve Russische invasie van buurland Oekraïne.

“Rot op is mijn zeer diplomatieke antwoord aan u”, schreef de vertrekkende ambassadeur van Oekraïne in Duitsland, Andrij Melnyk, in reactie op de tweet van Musk. “Het enige resultaat is dat nu geen enkele Oekraïner ooit uw f…ing Tesla-rommel zal kopen. Dus veel succes.”

Poll

Musk plaatste een Twitter-poll om de steun te peilen voor wat volgens hem een waarschijnlijke uitkomst was van het al zeven maanden durende conflict. Dit was wat hij voorspelde:

  • Dat het Oekraïense grondgebied van de Krim, dat Rusland in 2014 met geweld annexeerde, permanent aan Rusland wordt gegeven en een duurzame watervoorziening wordt gegarandeerd.
  • Dat de vier regio’s in Oost-Oekraïne waar Rusland vorige maand schijnreferenda hield alvorens het land illegaal te annexeren, aan nieuwe referenda worden onderworpen, deze keer georganiseerd door de Verenigde Naties (VN).
  • Dat Oekraïne wordt gedwongen om “neutraal” te blijven, waarmee het Kremlin zijn langetermijndoel bereikt om Oekraïne de toegang tot de westerse militaire alliantie NAVO te ontzeggen.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy reageerde met een eigen Twitter-poll. “Welke Elon Musk vindt u leuker?” vroeg Zelenskyy, waarbij hij twee opties voor een antwoord gaf: “Een die Oekraïne steunt” of “Een die Rusland steunt”.

Quasi-heldenstatus

De scherpe reacties waren des te opmerkelijker omdat Musk sinds het begin van het conflict een quasi-heldenstatus in Oekraïne heeft verworven, zo stelt de zakensite CNBC. Dankzij zijn satellietcommunicatiesysteem Starlink konden de Oekraïners en het Oekraïense leger immers de internetstoringen die het land hebben geteisterd, omzeilen.

Maar Musk is nooit bevreesd geweest om bondgenoten van het westen tegen de haren in te strijken. Zo blijft hij gretig zakendoen in China; in augustus raakte bekend dat van Tesla maar liefst 1 miljoen wagens van de band gerold waren in het autoritaire land. Musk werd overigens de eerste buitenlander die een artikel voor China Cyberspace, een magazine van de Chinese internetwaakhond CAC, mocht schrijven. Daarin roept hij zakenmensen in het land op om hem te helpen “een toekomst die het wachten waard is” te bouwen.

Daarnaast wil zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX in Iran, de grootste bondgenoot van Rusland in de Syrië-oorlog, breedbandcommunicatie aanbieden. Daarom zal het bedrijf aan de autoriteiten in de VS vragen dat de activiteiten van zijn netwerk Starlink een uitzondering zouden krijgen op de sancties die tegenover Iran worden gehanteerd.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.