Opioïdencrisis weegt zwaar op Amerikaanse economie; vergelijkbaar met dagelijkse vliegtuigcrash

De opioïdencrisis heeft in de Verenigde Staten twee jaar geleden een economisch verlies van bijna 1.500 miljard dollar gekost. Het probleem kreeg daarbij een sterke impuls van de uitbraak van de coronapandemie. Dat staat in een rapport van het Amerikaanse Congres.

De toename van het aantal overlijdens door overdosissen doet waarnemers vrezen dat de economische kost van het probleem in de nabije toekomst nog verder zal oplopen.

Fentanyl

“Onder invloed van de uitbraak van de coronacrisis bleek het aantal overlijdens als gevolg van het gebruik van opioïden in de Verenigde Staten verder op te lopen”, wordt in het rapport aangevoerd. “Onder meer de krachtige synthetische pijnstiller fentanyl was een belangrijke factor achter het toenemende aantal overlijdens.”

Uit cijfers van het Amerikaanse Centers for Disease Control en Prevention (CDC) blijkt dat vorig jaar in de Verenigde Staten 107.000 personen aan een overdosis drugs waren overleden. Ongeveer 75 procent van de sterfgevallen zou aan het gebruik van opioïden gelinkt moeten worden.

“Indien die tol naar de luchtvaart zou worden vertaald, zou er gewag moeten worden gemaakt van een dagelijkse crash met een jumbojet, zonder een enkele overlevende”, schetste David Trone, een volksvertegenwoordiger van de Democratische Partij en lid van het Congressional Joint Economic Committee (JEC), de tol. “Deze vergelijking biedt een duidelijk beeld van de verbijsterende gevolgen van de opioïdencrisis.”

Het rapport wijst erop dat de opioïdencrisis de economie van de Verenigde Staten twee jaar geleden een verlies van 1.470 miljard dollar heeft gekost. Dat vertegenwoordigde een stijging met 487 miljard dollar ten opzichte van het jaar voordien. Tegenover het eerdere verslag over de economische impact van het misbruik van opioïden vijf jaar geleden was er sprake van een toename met 37 procent.

Raciale ongelijkheden

“Drugsverslavingen moeten met een brede waaier van kosten in verband worden gebracht”, benadrukte Trone nog. “Er moet rekening worden gehouden met een verlies aan productiviteit, maar ook wordt een groep werknemers aan de arbeidsmarkt onttrokken.”

“Daarnaast zijn er ook nog de medische kosten voor de opvang en behandeling van patiënten. De stijging van het aantal fatale overdoses met opioïden het voorbije jaar suggereert bovendien dat die financiële kost de volgende periode waarschijnlijk nog verder zal toenemen.”

In het rapport wordt tevens gewezen op raciale ongelijkheden. “Bij de blanke bevolking is het gebruik van opioïden het meest verspreid”, verduidelijkte Trone. “Toch blijken zwarte Amerikanen 17 procent van de overlijdens aan overdosissen aan opioïden te vertegenwoordigen, hoewel ze slechts 12,5 procent van de totale Amerikaanse bevolking vormen.”

“Leden van de Afro-Amerikaanse gemeenschap krijgen immers minder gemakkelijk toegang tot behandelingen tegen verslavingen. Voor deze mensen blijkt een betaalbare gezondheidszorg immers veel moeilijker bereikbaar, net zoals voorgeschreven geneesmiddelen die het risico op fatale overdoses van opioïden kunnen helpen beperken.”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft recent aangekondigd een budget van bijna 1,5 miljard dollar te zullen vrijmaken voor een betere toegang tot behandelingen en geneesmiddelen tegen het misbruik van opioïden en sancties tegen drugshandelaars.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.