Het aandeel van hernieuwbare bronnen in het totale energieverbruik van de ontginning van Bitcoins viel vorig jaar terug tot 24,48 procent, tegenover meer dan 40 procent het jaar voordien. Door het fenomeen is de uitstoot van broeikasgassen door de activiteit gevoelig opgelopen. Dat blijkt uit een rapport van het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF). De oorzaak van het fenomeen zou in China moeten worden gezocht.
“Elektriciteit uit aardgas en nucleaire bronnen kenden vorig jaar bij de winning van Bitcoins tegenover het jaar voordien de sterkste stijging”, wordt in het rapport aangevoerd. Bij aardgas was er sprake van een stijging van bijna 12,83 procent naar 22,92 procent.
Bij kernenergie werd een ruimschootse verdubbeling van 4,02 procent naar 8,85 procent gemeld. Het aandeel van olie kende een marginale stijging van 1,21 procent naar 1,47 procent. Steenkool bleef echter bij de ontginning van Bitcoins de belangrijkste energiebron, al moest er wel een daling van 40,37 procent naar 38,23 procent worden gemeld.
Waterkracht
In totaal namen niet-hernieuwbare energiebronnen bij de ontginning van Bitcoins in totaal 71,47 procent van het elektriciteitsverbruik voor hun rekening. Duurzame bronnen moesten daardoor terrein prijs geven. Vooral bij waterkracht moest een sterke terugval worden geregistreerd. Het aandeel van die bron kromp van 33,67 procent naar 18,5 procent.
Waterkracht bleef binnen de hernieuwbare bronnen wel de belangrijkste sector. Zonnekracht liet een toename van 1,83 procent tot 6,02 procent optekenen. Bij windenergie was er sprake van een stijging van 5,19 procent naar 6,02 procent.
Het aandeel van de andere duurzame bronnen liep van 0,46 procent tot 1,23 procent op. Het totale aandeel van de hernieuwbare energiebronnen viel daardoor van 41,15 procent naar 28,48 procent terug.
De daling van het gebruik van hernieuwbare energie duwde op zijn beurt de uitstoot van broeikasgassen door de ontginning van Bitcoins daardoor vorig op tot een recordhoogte van 56,29 miljoen ton koolstofdioxide. Dat betekende een stijging met ruim 63 procent tegenover het jaar voordien.
Chinees verbod
Volgens de analisten moet de daling van het aandeel van de hernieuwbare bronnen vooral aan evoluties in China worden toegeschreven. In juni vorig jaar kondigde China een verbod op de ontginning van Bitcoins af.
“Voor de introductie van het verbod vertoonde de Bitcoin-mining in het land een seizoensgebonden migratie”, verduidelijken ze. “Tijdens het regenseizoen, wanneer het waterpeil stijgt, verhuisden de miners naar regio’s met een overvloed aan goedkope waterkracht. Tijdens de droge seizoenen vestigden ze zich in regio’s met thermische centrales.”
Door de introductie van het verbod op de activiteit hebben vele miners China verlaten en zich in andere landen gevestigd. Daardoor kon de ontginning van de cryptomunt echter minder op de klimaatvriendelijke waterkracht beroep doen.
“Vele miners verhuisden naar Kazachstan, waar voor de opwekking van energie echter vooral op fossiele brandstoffen wordt gedaan. Op die manier heeft het Chinese verbod op de ontginning van Bitcoins een belangrijke impact gehad op de ecologische voetafdruk van de cryptomunt.”
De onderzoekers merken nog op dat de Bitcoin sinds zijn lancering dertien jaar geleden bijna 200 miljoen koolstofdioxide heeft uitgestoten. “Dat volume ligt hoger dan de uitstoot van het Zuid-Amerikaanse land Colombia vier jaar geleden”, voeren ze nog aan.