Wat verandert er voor jouw geld in oktober?

Vanaf volgende maand kan je een beroep doen op enkele steunmaatregelen die je helpen om het hoofd te bieden aan de energiecrisis. Er is ook slecht nieuws: we nemen afscheid van de laatste energiecontracten met een vast tarief.

Betalingsuitstel woonkrediet

Je kan vanaf 1 oktober aan je kredietgever een betaalpauze tot een jaar lang aanvragen voor de aflossing van jouw woonlening. Gedurende die periode moet je enkel de interesten betalen aan de bank. De aflossing van het geleende kapitaal wordt on hold gezet. Vanzelfsprekend zal je die later alsnog moeten terugbetalen aan de bank. De bankenfederatie Febelfin bevestigde onlangs dat de dossierkosten die tijdens een normale periode worden gevraagd, nu niet van toepassing zullen zijn.

Vooraleer klanten een betaalpauze kunnen aanvragen, moet er aan een reeks voorwaarden worden voldaan. Zo zal de optie enkel beschikbaar zijn voor mensen die minder dan 10.000 euro aan tegoeden hebben staan op de spaar- en zichtrekening, alsook een beleggingsvermogen bij de bank, mocht dat het geval zijn. Bovendien moet de kredietnemer zijn woonkrediet voor een Belgische woning zijn aangegaan.

We schreven eerder deze maand dat de betaalpauze voor de ene persoon voordeliger is dan voor de andere. Dat komt omdat de verhouding tussen het aflossingsbedrag en de interesten wijzigt gedurende het leencontract.

Economische werkloosheid

De federale regering haalt een beschermingsmechanismen uit de coronacrisis van onder het stof: economische werkloosheid (voor arbeiders en bedienden). Tijdelijk werkloze werknemers krijgen een uitkering van 70 procent van het geplafonneerd loon (3.075,04 euro bruto per maand), aangevuld met een dagtoeslag van 6,10 euro, te betalen door de onderneming of het sectoraal fonds. Lees er hier meer over.

Einde vast contracten Luminus

Luminus, de laatste energieleverancier die nog contracten met een vast tarief aan de man brengt, zal vanaf 1 oktober uitsluitend werken met variabele formules. De energieleverancier verwijst naar de volatiele gasprijzen, die ook een niet te onderschatten impact hebben op de elektriciteitsprijs. Voor mensen met een vast contract wijzigt er momenteel niets. Pas wanneer dat contract afloopt, zullen ze moeten overschakelen naar een variabele formule.

Er is wel nog één uitzondering, maar die is niet voor iedereen beschikbaar: de energieformule eMobility van TotalEnergies. Dat is een elektriciteitscontract met een vast tarief voor eigenaars van een elektrische wagen.

Mijnverbouwpremie

Sinds deze maand kan je bij de Vlaamse overheid aankloppen voor de Mijnverbouwlening. Daar komt op 1 oktober de Mijnverbouwpremie bij. Die komt er als vervanging van de vroegere renovatiepremie en de meeste premies van Fluvius voor energiebesparende investeringen. Je kan die premie online aanvragen. De financiële steun kan gebruikt worden voor investeringen in duurzaamheid (zoals dakisolatie en een zonneboiler) en/of woningkwaliteit (zoals elektriciteit en sanitair).

Via een tool van de Vlaams overheid kan je nagaan of je in aanmerking komt voor de Mijnverbouwpremie en hoeveel die dan bedraagt. Bij het bepalen van de premie wordt er rekening gehouden met je inkomen (en dat van je partner). Er wordt ook gekeken naar jouw gezinssituatie, met name met het aantal personen ten laste. Hier lees je meer over welke financieringsopties er bestaan als je je woning duurzaam wilt renoveren.

Stijging sociaal tarief gas en elektriciteit

Het sociaal tarief voor gas en elektriciteit gaat volgende maand ook omhoog. Het gemiddeld sociaal tarief voor elektriciteit stijgt met 7,8 procent en voor aardgas met 9,9 procent. Het enkelvoudig tarief voor elektriciteit bedraagt vanaf volgende maand 26,510 cent per kilowattuur, inclusief btw. Het sociaal tarief voor aardgas bedraagt 3,4 cent per kilowattuur, inclusief btw.

Het sociaal tarief is een verminderd tarief voor bepaalde categorieën personen of huishoudens, bijvoorbeeld mensen die recht hebben op een leefloon, bewoners van een sociale woning of ouderen met inkomensgarantie. 

Nieuwe regels wegcode

In oktober komen er een heel reeks nieuwe regels bij in de wegcode. Zo mogen bestuurders van elektrische wagens vanaf dan parkeerplaatsen om op te laden niet langer bezetten dan nodig is. Auto’s die niet verbonden zijn met de laadpaal kunnen beboet worden (58 euro).

Er worden ook twee nieuwe fietsen erken: velomobielen (voorzien van een kuip) en ligfietsen. Ze mogen de rijbaan gebruiken op de rijstroken tot 50 km/u, ook als er een fietspad beschikbaar is. Lees meer over de wijzigingen in de wegcode op de gespecialiseerde site Gocar.be.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.