China begint stilaan enorme voorsprong te krijgen in de race om groene waterstof te produceren

Volgens berichtgeving van Bloomberg kunnen Chinese fabrieken elektrolyseapparaten produceren aan een fractie van de prijs van hun concurrenten in het Westen. De technologie wordt gebruikt om zogenaamde ‘groene waterstof’ te produceren, waardoor China een grote voorsprong zou kunnen krijgen op Europa en de VS. 

Een in China geproduceerd elektrolysesysteem zou slechts 343 dollar per kilowatt (kW) kosten, ruim 70 procent minder dan in het Westen, waar de prijs rond de 1.200 dollar ligt, meent Bloomberg

Elektrolyseapparaten werken door stroom door water te laten lopen, waardoor dat laatste wordt opgesplitst in zuurstof en waterstof. Momenteel wordt daar meestal nog elektriciteit gewonnen uit fossiele brandstoffen gebruikt, waardoor de productie van waterstof allesbehalve milieuvriendelijk is, maar wanneer elektriciteit gewonnen uit hernieuwbare bronnen wordt gebruikt, is sprake van ‘groene waterstof’.

Systemen worden massaal besteld

De goedkope Chinese systemen beginnen nu steeds meer verkocht te worden, naarmate meer bedrijven af willen van vuile, zogenaamde ‘grijze waterstof’. Volgens Bloomberg zouden goedkope Chinese elektrolysers de kosten om groene waterstof te produceren tegen 2025 kunnen drukken met 30 procent. 

Ook in Europa en de VS zou het aandeel van de Chinese markt kunnen toenemen, hoewel die groei volgens een analyse van onderzoeksbureau BloombergNEF aanvankelijk beperkt zal blijven. Hoe dan ook lijken Chinese bedrijven klaar om de wereldwijde markt te betreden, staat er te lezen. “Electrolyseproducten gemaakt in China zullen waarschijnlijk wereldwijd populair worden in 2025 tot 2030.”

Chinese fabrieken zouden immers toegang hebben tot goedkopere arbeidskrachten en een diep uitgewerkte voorraadketen voor componenten en rauwe materialen bezitten. Ook zou het land al ervaring hebben in de productie van waterstof, omdat de vraag langs industriële kant sowieso al hoog lag. Waterstof wordt immers gebruikt in een reeks industrieën die in China op grote schaal actief zijn, zoals de productie van staal of bepaalde polysiliconen. 

Wereldwijde productie moet opgeschaald worden

Die wereldwijde productie van groene waterstof moet volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) in de komende jaren serieus worden opgeschaald, om een aantal industrieën minder vervuilend te maken. Om de klimaatdoelstellingen die werden vastgelegd op de Klimaatconferentie van Glasgow in 2021 te halen, zal de productie tot 2030 elk jaar moeten verdubbelen, zeggen het IEA en een verbond van landen die samen 70 procent van de wereldeconomie vertegenwoordigen.

Momenteel wordt slechts 1 procent van alle waterstof wereldwijd gewonnen door gebruik te maken van groene energie. Tegen 2030 moet die productie met meer dan 10.000 procent stijgen naar zo’n 130 miljoen ton per jaar. Vandaag de dag wordt elk jaar minder dan een miljoen ton groene waterstof geproduceerd in de wereld.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.