Alles moet weg voor energietransitie: op twee na grootste olieproducent uit OPEC wil productiecapaciteit fors opdrijven

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) schroeven vroeger dan verwacht hun productie van ruwe olie op. De oliestaat probeert zijn reserves te gelde te maken vooraleer de wereld overstapt op schonere energie.

Abu Dhabi National Oil Co., de staatsoliemaatschappij van het land, mikt nu op 2025 om de productie van ruwe olie op te voeren tot 5 miljoen vaten per dag (bpd; barrels per day). Volgens door nieuwssite Bloomberg geciteerde bronnen was het oorspronkelijke plan om de streefdatum te verschuiven van 2030 naar 2027, alvorens overeenstemming te bereiken over 2025.

ADNOC produceert het leeuwendeel van de olie van de VAE, en het land is de op twee na grootste producent in de OPEC, na Saoedi-Arabië en Irak.

Die productieverhoging blijft ambitieus aangezien de VAE in augustus ‘slechts’ 3,4 miljoen bpd op de markt brachten. Het zal ongetwijfeld de productiekosten van zijn verschillende aardolieprojecten verhogen, die hiervoor al op miljarden dollars werden geraamd, stipt de zakensite Business Insider aan.

“Minst vervuilende olie”

Tegelijkertijd probeert Abhu Dhabi zijn koolstofuitstoot tegen 2050 te neutraliseren, aldus Bloomberg.

Het Midden-Oosterse land doet dat door deels door te investeren in zonne-energie en andere groenere brandstoffen, zoals waterstof. Daarnaast heeft het veel hoop gevestigd op technologieën zoals koolstofafvang. Ook moet de vlotte bereikbaarheid van zijn oliereserves ervoor zorgen dat zijn ruwe olie “een van de minst vervuilende is” om uit de grond te halen.

Net als Saoedi-Arabië zien de Emiraten aardolie best nog een tijdje de energiemarkt domineren. Zo heeft Abu Dhabi gesteld dat de vraag naar olie de komende decennia hoog zal blijven en dat de grote producenten moeten investeren in exploratie om toekomstige krapte te voorkomen.

Prijs: dalen of stijgen?

Saoedi-Arabische regeringsfunctionarissen hebben eerder dit jaar dan weer gewaarschuwd dat de prijs van ruwe olie verder kan stijgen als westerse regeringen en energiebedrijven te snel doorpakken met de energietransitie. Van fossiele brandstoffen dient nog decennia gebruik gemaakt te worden, is de teneur.

Met die olieprijs valt het – zeker in vergelijking met de hausse eerder dit jaar – ineens wel mee. Zo bedraagt de prijs van een vat Brent-olie, de Europese referentieprijs, momenteel 91,77 dollar. Een vat Amerikaanse WTI-olie gaat over de toonbank voor 85,50 dollar. Twijfels over de mondiale economische groei duwen de olieprijzen naar beneden. Zowel het IMF als de Wereldbank hebben vorige week hun bezorgdheden geuit over de wereldeconomie.

Meer